donderdag 3 september 2015

Zelf friet snijden en bakken

Eén vaste dag in de week als frietdag hebben wij niet. Daarvoor vind ik koken veel te leuk. Ook mannetje Q is niet zo'n fervent frietliefhebber dat hij dat graag ingesteld zou zien. Soms heb ik zin in patat en stel ik voor dat we dat eten, maar dan heeft hij toch liever wat anders. Pizza of zo. Soms heeft hij een aantal kinderfeestjes achter de rug en vind ik dat er wel weer genoeg patat gegeten is, dus moet ik mijn zin in friet opzij zetten. Als we dan toch een keer friet eten, dan is het soms zelfs zelfgesneden. Het is niet moeilijk, alleen het kost wat tijd. Bij patat hoort mayonaise. Echte majoneis. Of fritessaus voor mannetje Q. In 2 foodyboxen heeft nu al een pot belze majoneis van Tonsmosterd gezeten. Voor onze frietconsumptie is dat ruim voldoende. Verder heb ik ook al eens een potje truffelmayonaise (die moet nog getest worden) en honing-mosterdsaus van hetzelfde merk ontvangen. 't Zijn alleen geen dingen die in grote hoeveelheden hier gegeten worden. Dus ik moet soms echt wat verzinnen om een aangebroken potje leeg te maken. Die honing-mosterdsaus heb ik laatst in een bietensalade gebruikt. 


Zelf friet snijden en bakken


  • aardappels
  • olie om te frituren - ik gebruik zonnebloemolie
Hoewel Heston Blumenthal een zoektocht heeft ondernemen naar de perfecte aardappel en de perfecte olie en de perfecte temperatuur kun je met wat minder perfectie ook lekkere patat bakken. Ik gebruik de aardappels die ik in huis heb, en die zijn meestal meer vastkokend dan kruimig. 
Het is het meest economisch om grote aardappels te gebruiken. Alle stukjes die ik eraf snijd, gaan in een kom koud water in de koelkast en daar maak ik de volgende dag stamppot of puree van. Het is zonde om die weg te gooien. 
Schil de aardappels. Snijd de kontjes en zijkanten eraf zodat je een min of meer rechthoekig aardappelblok overhoudt. Snijd dat over de lengte in plakken van 8 mm dik en snijd deze in reepjes van 8 mm breed. Doe alle gesneden frieten direct in een kom water om verkleuren te voorkomen. 
Spoel alle aardappelreepjes goed af en wikkel in een schone theedoek om te drogen. 
Verhit de olie tot 130C. Controleer de temperatuur van je frituurpan met een thermometer. 130C op mijn frituurpan gaat al richting de 160C. Bak de frieten 5-7 minuten. De aardappel wordt dan gaar maar nog niet bruin. Laat uitlekken in het mandje en daarna verder op keukenpapier. Bak zo alle friet op lage temperatuur voor. 
Verhoog de temperatuur van de olie tot 180C. Bak de patat nu in 3-4 minuten af tot je goudbruine, knapperige frieten hebt. Laat uitlekken en bestrooi met wat zout. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten