Een paar jaar geleden zijn we al een keer op vakantie geweest in dat deel van Oostenrijk. Naar de Zotter-chocoladefabriek en een kleinschalige pompoenpitoliemolen. Nu dus de grotere versie van het persen van de olie uit de pompoenpitten. We maakten een rondleiding door de oliemolen van Pelzmann. Ik blijf dat fascinerend vinden. Je start met een grote zak pompoenpitten en eindigt met flesjes met donkergroene olie. Al die buizen die van de ene naar de andere verdieping lopen. Dit klinkt industriëler dan het is. De bak waarin de pitten geroosterd worden - een heerlijke geur levert dat op - heeft een doorsnee van ongeveer 1,5 meter denk ik.
Voorop de brochure die ik meekreeg staat een dame met een witte jurk en een grote groene vlek daarop. Mannetje Q vond dat maar een rare foto voor iets dat met eten te maken had. In Steiermarken weet echter iedereen waar dat op slaat: een pompoenpitolievlek. De beste manier om die eruit te krijgen is om de vlek eerst te bleken in het zonlicht. Het groen verdwijnt dan. Daarna behandel je 'm als een gewone vetvlek. Wat je met de vlek doet, moet je juist niet met je olie doen. Bewaar de pompoenpitolie in een donkere omgeving - ik bewaar de olie in de koelkast. Als je een beetje in een schaaltje doet om er brood in te dippen, doe dat dan ook zo kort mogelijk van te voren. Onder invloed van het licht verdwijnt de mooie donkergroene kleur, en dat is juist zo aandachttrekkend en mooi van de pompoenpitolie.
Hoe aardig de heren van Pelzmann ook waren, zolang er buren zijn die gezamenlijk pompoenpitolie willen bestellen (delen verzendkosten), blijf ik mijn olie bij Sixt bestellen. Jij kunt gewoon naar de AH waar ze de pompoenpitolie van Pelzmann verkopen.
Pompoensoep met pompoenpitolie
- 1 oranje pompoen van ± 1,2 kilo (bijv. hokkaido)
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1 rode peper, gesnipperd
- 2 theelepels kurkuma
- 2 theelepels gemberpoeder
- 1 groentebouillonblokje
- zout
- scheutje citroensap
- pompoenpitolie
Was de pompoen en zet 'm in zijn geheel ± 30 minuten in de oven op 180C. De pompoen wordt dan zacht en dat snijdt een stuk makkelijker.
Verhit de olie in een grote pan en fruit ui en peper ± 5 minuten op laag vuur. Roer kurkuma en gember erdoor en zet daarna het vuur uit tot de pompoen erbij gaat.
Halveer de pompoen en verwijder de pitten. Snijd de pompoen in stukjes en doe in de pan. Giet er 1 liter kokend water bij en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Breng aan de kook en laat nog 10 minuten doorkoken. Pureer de soep met een staafmixer of in de blender. Proef of er nog zout bij moet (waarschijnlijk wel) en voeg een tikje citroensap toe om de smaak iets op te halen.
Giet de oranje soep in kommen en giet er per kom over de bolle kant van een lepel 1-2 lepels groene pompoenpitolie over.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten