dinsdag 24 november 2015

Puddingbroodjes met abrikoos (foodblogswap)

Deze maand had ik een recept van mezelf kunnen maken met de foodblogswap. Ik mocht namelijk koken van de blog van sandrakookt, en zij kookte vorige maand pompoensoep van mijn blog. Annemieke, van wiens blog ik vorige maand kookte, mag van mijn blog koken. Dus zij kan ook iets van haarzelf kiezen....Natuurlijk heb ik dat niet gedaan, genoeg te kiezen bij Sandra. Ik bakte de abrikozenpuddingbroodjes. Mijn favoriet als er een keuze moet worden gemaakt uit Danish pastry-varianten. En dan als laatste de hap met de abrikoos nemen. De broodjes van Sandra worden niet gemaakt met een soort van croissantdeeg zoals je meestal bij de bakker koopt, maar met een snel deegje van onder andere zelfrijzend bakmeel en kwark. Dat werkte lekker uit. Een tikje kleverig bij het hanteren ervan, maar met genoeg bloem op het werkblad kwamen er prima broodjes uit. 
In de loop van de geschiedenis van de foodblogswap is er iets gewijzigd. Eerst was het de bedoeling dat je een recept gewoon volgde, zodat je een keer buiten je comfortzone kookte. Nu is het idee dat je minimaal 1 ingrediënt vervangt door iets anders, maar nog wel het origineel als duidelijke oorsprong hebt. Dat is een probleempje nu. Ik wil niets aanpassen. Natuurlijk kan ik ervoor kiezen om zelf banketbakkersroom te maken met ei, maar daar ben ik eerlijk gezegd meestal te lui voor. Custardpoeder heb ik standaard in huis om snel pudding te maken voor dit soort gerechtjes. Ik kan eventueel wat vanille-extract toevoegen. De abrikoos, tsja, die vind ik dus eigenlijk het lekkerst in zo'n puddingbroodje, dus die wil ik niet vervangen. Dus zover de theorie van het aanpassen. Ik heb de puddingbroodjes gewoon gemaakt zoals beschreven. Als je ze echt wilt aanpassen, kun je natuurlijk ook wat kersen uit een pot gebruiken. Verwarm dan een beetje van het sap met een snuf kaneel en bind het met wat aangemaakte maizena zodat je een dikke saus krijgt. Doe 5-6 kersen met een beetje saus in plaats van een abrikoos op het puddingbroodje.

Puddingbroodjes met abrikoos

 • 2,5 deciliter melk
 • 16 gram custardpoeder
 • 16 gram suiker
 • 300 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • snuf zout
 • 75 gram witte basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 150 gram kwark
 • 6 eetlepels zonnebloemolie
 • 5 eetlepels melk
 • 1 ei
 • 8 (of 16) abrikooshelften
Roer suiker en custardpoeder met een scheutje van de melk tot een klontvrij papje. Breng de rest van de melk aan de kook . Roer het papje door de kokende melk en laat 1 minuut doorpruttelen. Zet het vuur uit en laat afkoelen. 
Doe het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, suikers en zout in een kom en meng even door elkaar. Voeg kwark, zonnebloemolie, melk en ei toe en kneed met de mixer met deeghaken tot een deeg. Het blijft vrij kleverig. 
Verwarm de oven voor tot 180C. 
Bestrooi het werkoppervlak met bloem en stort hierop het deeg. Doe wat bloem aan je handen en vorm van het deeg een rol. Verdeel die met de deegsteker in acht plakjes. Vorm van elk plakje een ovaal en leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. Duw in het midden van elke ovaal een kuiltje en schep hierin de pudding. Leg hierop 1 (of 2) abrikooshelften. 
Bak de puddingbroodjes in ± 20 gaar en lichtbruin. Laat afkoelen op een rooster. Bestrooi eventueel met wat poedersuiker voor het serveren. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten