zaterdag 4 december 2010

Speculaaskwarktaart

Zwarte Piet en Sinterklaas
houden erg van speculaas.
Na het proeven van deze taart
waren ze helemaal van de kaart.


Speculaaskwarktaart
(springvorm doornsnede 22 cm)
  • 75 gram boter
  • 175 gram speculaasjes
  • 3 blaadjes witte gelatine
  • 3 mandarijnen
  • 1 eetlepel mandarijnlikeur
  • 500 gram kwark
  • 80 gram suiker
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • 2 dl slagroom
Smelt de boter op laag vuur. Laat de boter niet bruin worden. Verkruimel de speculaasjes. Roer de speculaaskruimels door de gesmolten boter. 
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier. Verdeel het speculaasmengsel hierover en druk goed aan. Laat minimaal een half uur in de koelkast opstijven. 
Week de blaadjes gelastine in wat koud water. Rasp de schil van de mandarijnen. Schil de mandarijnen dik zodat je ook het witte vlies verwijdert. Snijd de partjes uit de vliesjes. Vang het sap op. Snijd de partjes wat kleiner. 
Vul het sap aan met de likeur en verwarm even in de magnetron. Knijp de gelatine uit en laat oplossen in het mandarijnensap. 
Klop de slagroom stijf. Meng de kwark met de speculaaskruiden, de suiker en de mandarijnenrasp. Klop ook het mandarijnensap erdoor. Meng dan de slagroom erdoor. Verdeel de vulling over de bodem. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. 

1 opmerking:

  1. Ook de Pieten hier
    aten de taart met plezier.
    Het recept werd wat aangepast
    -mandarijnlikeur staat niet in de kast-
    Een alternatief bleek cointreau,
    dat smaakt ook lekker, o zo.

    BeantwoordenVerwijderen