woensdag 28 oktober 2020

Taart met rode bessen en witte chocolade botercrème

Of ze netjes 1 voor 1 met de hand in het bakje gelegd waren, zo strak en recht lagen de trosjes rode bessen in het doosje. Waarschijnlijk is dat ook gebeurd, want rode bessen zijn best kwetsbaar dus de vraag is of een machine het goed kan doen. De trosjes waren ook recht en lang. Kijk maar:

Eerlijk gezegd zijn rode bessen voor mij een zomerproduct. Dus ik was een beetje verbaasd dat ze in de herfsteditie van de #foodybox zaten. Natuurlijk weet ik wel dat je rode bessen het hele jaar door kunt kopen. Ik dacht eigenlijk dat ze dan gewoon van een andere plek op de wereld kwamen waar het dan oogsttijd was. Toen ik een beetje rondneusde op de site van de berrybrothers, de teler van deze rode bessen, stuitte ik op de term ULO. Een beetje zoeken op internet leerde mij dat dat een manier van bewaren is van onder andere rode bessen waardoor ze maanden goed kunnen blijven. Dus vandaar dat je met kerst ook ineens zoveel rode bessen ziet. In eerste instantie was mijn gedachte "dus vers is niet net geoogst". Maar waarom zou je met rode bessen dan niet hetzelfde doen dat met appels en peren al decennia gebeurt? En daar vind ik het niet vreemd van. 

Rode bessen kunnen heel zuur smaken. Wij aten ze vroeger gerist en omgeschept met een beetje witte basterdsuiker. Deze rode bessen waren ook wel friszuur, maar ook fruitig. Een echte rode bessensmaak. Dat zure in de bessen combineert dan met het (erg) zoete van de witte chocolade botercrème waar de taart mee bestreken is. Dat kwam uit een bakje dat in dezelfde foodybox zat. De crème smeerde goed uit na een paar (echt maar een paar) tellen in de magnetron, maar was voor mijn smaak toch een tikje te zoet. 


Taart met rode bessen en witte chocolade botercrème

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 springvormen van 14 centimeter doorsnee)

  • 150 gram boter (kamertemperatuur)
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • 1/2 flesje rumaroma
  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 300 gram rode bessen
  • 15-20 gram witte basterdsuiker
  • 1,5 blaadje gelatine
  • 1 bakje witte chocolade botercrème
Klem een stuk bakpapier tussen de rand en de bodem van de springvormen. 
Klop de boter met de suiker in ± 5 minuten tot een romig mengsel. Klop er 1 voor 1 de eieren door. Klop het rumaroma erdoor. Zeef bloem en bakpoeder boven de kom en meng snel door het beslag. 
Verdeel het cakebeslag over de 2 vormen. Strijk de bovenkant zo glad dat het beslag naar de randen toe een iets dikkere laag vormt en in het midden iets meer een kuiltje is. Op die manier voorkom je dat de cake in het midden heel erg bol wordt. 
Bak de cakebodems op 175C in ± 30 minuten gaar. Laat in de vorm afkoelen.
Maak ondertussen de rode bessenvulling. Pureer hiervoor 200 gram van de rode bessen. Wrijf de puree door een zeef als je geen pitjes wilt. Roer de basterdsuiker door de rode bessenpuree. Week de gelatine ± 5 minuten in koud water. Verwarm een deel van de rode bessenpuree en los hierin de gelatine op. Roer dit door de rest van de puree. Laat nagenoeg opstijven. In de koelkast gaat dit een stuk sneller maar controleer af en toe hoe ver het is. 
Snijd beide cakes horizontaal in 2 plakken. Leg 1 plak op een plat bord (of rooster), veeg de ergste kruimels weg met een kwast en smeer een laagje (± 1/6 van het bakje) botercrème op de cake. Dek af met een cakebodem. Verdeel hier de rode bessenvulling over. Dek af met een laag cake. Smeer hier weer een laagje botercrème op en dek af met de laatste cake. Zet de rand van een springvorm om de cake en zet een uurtje in de koelkast zodat alles net wat steviger op elkaar zit. 
Bestrijk de taart dan rondom met de rest van de botercrème. Het beste kun je dit met een paletmes doen. Ik ben daar zelf niet zo handig in, dus zoek even op internet hoe je dit op een goede manier kunt doen. Verdeel de achtergehouden rode bessen in trosjes over de taart. 

woensdag 21 oktober 2020

Bramenketchup & bramenbarbecuesaus


Natuurlijk zijn er meer dingen aan te wijzen die onze zomer van 2020 kunnen karakteriseren maar als ik 2 dingen mag noemen zijn dat spareribs en bramen. En die 2 dingen kun je zelfs combineren. Manlief had heel enthousiast bramen geplukt dus wat maak je daar dan mee als je geen bramenjam of bramensap wilt maken? Ik brainstormde een beetje en kwam uit op bramenketchup. Bij het noemen van dat idee werd er niet echt enthousiast gereageerd, maar ik deed het lekker toch. Eerst maakte ik ketchup van de bramen en daarna gebruikte ik die ketchup weer in een bbq-saus. Misschien een beetje omslachtig om het in 2 stappen te doen. Maar de ketchup is nu eenmaal een ingrediënt in de bbq-saus die ik als basis nam

Je kunt de bbq-saus in brandschone potten bewaren en dan blijft het wel een tijdje goed. Maar omdat ik wat kleinere porties dan een jampot wilde hebben en geen kleine potjes meer had vroor ik de bbq-saus in kleinere porties in. 

Bij het bbq'en van de laatste 2 racks gebruikte ik deze bramenbbq-saus en daar werd erg enthousiast op gereageerd. Dus de bramenketchup (en bbq-saus) was dus best een goed idee. 

Bramenketchup

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± 700 milliliter)
  • 600 gram bramen
  • 1 rode ui, gesnipperd (100 gram)
  • een scheutje water
  • 3 centimeter gember, geraspt
  • 15 witte peperkorrels
  • 15 zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 4 kruidnagels
  • 3 pimentbessen
  • 2 jeneverbessen
  • 1/2 theelepel zout
  • 60 milliliter azijn
  • 60 gram suiker
Doe de bramen, ui en een scheutje water in een pan. Breng aan de kook, prak een paar bramen iets fijner zodat je wat meer vocht krijgt en laat op laag vuur met een deksel op de pan 30 minuten pruttelen tot de ui zacht is. Controleer af en toe of het niet aanbrandt. 
Maal peperkorrels, korianderzaad, kruidnagel, piment in een specerijenmolen fijn. Maal op het eind de jeneverbessen nog even mee. 
Pureer de bramen, voeg de gember, specerijen, zout, azijn en suiker toe en laat op laag vuur nog 20 minuten pruttelen. Roer af en toe. 
Giet de ketchup in brandschone potten of flessen als je de ketchup langer wilt bewaren. Als je de ketchup verder wil verwerken tot bbq-saus is een gewone pot of bak die je in de koelkast zet prima. 

Bbq-saus van bramen

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis) 
  • 100 milliliter witte wijnazijn
  • 80 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram stroop 
  • 50 gram honing
  • 3 eetlepels rum
  • 2 eetlepels worcestershiresaus
  • 1 theelepel gemalen piment 
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel
  • 2 theelepel gemalen zwarte peper
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 2 theelepels mosterdpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 700 milliliter bramenketchup
Doe alle ingrediënten, behalve de ketchup, in een pan. Breng langzaam aan de kook en roer zodat alles goed mengt en de suiker oplost. Voeg de ketchup toe. Breng langzaam aan de kook en roer geregeld. Pas op voor spetters. Laat op laag vuur ± 20 minuten pruttelen. Giet in gesteriliseerde potten of flessen of vries in. Als je van plan bent de bbq-saus binnen 2 weken op te maken is een gewone goed schone pot die je in de koelkast zet ook goed. De bbq-saus is wel het lekkerst als je 'm in elk geval een dagje de tijd geeft zodat de smaken goed op elkaar inwerken. 

woensdag 14 oktober 2020

Ricotta cheesecakejes met limoen en framboos


Misschien is de limoenmarmelade in deze kleine cheesecakejes een reden om ze niet te maken. Ik snap dat je dat niet perse in huis hebt. Of dat je geen zin hebt om dit te gebruiken omdat je dan weer met een aangebroken pot zit. In dit recept voegt het smaak (de limoen) en zoet (de suiker in de marmelade) toe. Je kunt eventueel een ander soort jam gebruiken. Dan krijg je wel gekleurde cakejes. Of je gebruikt geen jam. Voeg dan wel ± 30 gram extra suiker en eventueel wat citroen- of limoenrasp toe; je cakejes zullen ook iets kleiner zijn. 

Ricotta cheesecakejes met limoen en framboos

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 12 stuks)
  • 250 gram ricotta
  • 100 gram limoenmarmelade
  • 20 gram suiker
  • 20 gram maizena
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels (frambozen)jam
  • 150 gram (diepvries)frambozen
Zet 12 cupcakevormpjes klaar. De door mij gebruikte zijn van siliconen en hoef je niet in te vetten. Voor deze cheesecakejes gebruik ik liever geen metalen vormpjes omdat die een metalig smaakje achterlaten. 
Mix ricotta, limoenmarmelade, suiker, maizena en eieren door elkaar. Verdeel het cheesecakemengsel over de vormpjes. Bak de cakejes in 25-30 minuten op 175C gaar. Laat afkoelen. 
Verwarm de jam met de frambozen en prak een beetje fijn. Verdeel dit over de cheesecakejes. 


woensdag 7 oktober 2020

Orzo met sperzieboontjes, paprika, feta en pesto

Recepten precies volgen, daar ben ik niet zo goed in. Maar ik lees wel veel recepten of zie gerechten voorbij komen waar ik dan weer inspiratie door opdoe. Het idee voor deze variant van een orzo-ovenschotel komt van een maaltijdpakket van de AH. Volgens mij is er iets met orzo, boontjes en pesto. Tenminste, dat is wat ik zo in een oogopslag zag. Dat was voor mij voldoende om dit te koken. Het resultaat mocht er zijn. Wij hebben allemaal hier lekker van gegeten. 

Ovenschotel met orzo met sperzieboontjes, paprika, feta en pesto

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 6 personen)

  • 500 gram sperzieboontjes, afgehaald en in 1,5 centimeter korte stukjes
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 theelepel sambal
  • 500 gram (rode) paprika, in kleine stukjes
  • 1 groot pakje (140 gram) tomatenpuree
  • 1,5 groentebouillonblokje
  • 500 gram orzo
  • 8 deciliter heet water
  • 200-250 gram feta, in blokjes
  • 2 tomaten, in plakken
  • 1 bakje verse pesto (125 gram)
Kook de sperziebonen in een bodempje water 3 minuten. Giet af. 
Verhit in een grote pan de olie. Fruit hierin de ui tot deze begint te kleuren. Roer de sambal erdoor. Bak de stukjes paprika een paar minuten mee. Schep uit de pan in de ovenschaal die je zo gaat gebruiken. 
Doe de tomatenpuree in de pan waar je de ui uit hebt geschept. Roer de orzo erdoor. Giet het water erbij, verkruimel het bouillonblokje erboven en roer door. Meng de boontjes en paprika door de orzo. Schep alles in de ovenschaal. Roer de helft van de feta door het orzomengsel. Verdeel de plakken tomaat, schepjes pesto en de rest van de feta over de bovenkant van de orzo. Bak de ovenschotel op 180C in ± 30 minuten gaar.