woensdag 5 augustus 2020

Vakantie-eten 2020-2 - Koolsalade met vijgen en spareribs


Bij de curryworst in Duitsland van manlief zat ook lekkere koolsalade. Toen we de 2e keer spareribs gingen eten was het voorstel om er koolsalade bij te maken. Dat recept komt straks, nu eerst het verhaal van de spareribs. Dan zijn we meteen bij de veranderde vakantieplannen. 

Niet alleen voor de zomer stond de VS in de planning, maar in de meivakantie zouden manlief en GZQ samen naar Texas gaan. Daar hoort bbq en Texmex eten bij. Naast steak van de bbq (daar komt binnenkort ook een blog over) ook spareribs van de bbq. Dat hebben we thuis nog nooit gedaan. Ik had dus bedacht om die een keer op de bbq klaar te maken. Dat kan nu, want we hebben (eindelijk) een simpele kettle-bbq en raad eens wie daar nu op barbecuet? Juist, ik. Dat vergde eerst een rondje internet want ik heb nog nooit gebarbecued. Ik maakte wel klaar wat er op moest en wat we er bij aten, maar aansteken en grillen dat deed ik nooit. De reden dat ik het dus nu wel gedaan heb is tijd. De spareribs moesten er met deze methode zo'n 3,5 uur in, dus als je dan om 6 uur wilt eten moet je wel de middag thuis zijn. 

Noskos is mijn held. Gedetailleerde uitleg met hoe je een bbq aansteekt, hoe je de bbq op temperatuur krijgt en houdt, en natuurlijk recepten voor fantastische spareribs. Dat ga ik niet allemaal overschrijven, dus klik lekker op de linkjes. 

Ik nam als basis het recept voor de classic ribs van Noskos. Omdat ik ongemarineerde ribs wilde hebben, kwam ik bij de Sligro uit bij een doos van 5 kilo uit de diepvries. Gelukkig los te wrikken van elkaar dus wel per stuk te ontdooien. In totaal zaten er 8 racks in. Beide keren maakte ik 3 racks klaar. De eerste keer heb ik de spareribs tussentijds bestreken met de mopsauce maar de 2e keer heb ik dat gelaten. Beide was goed.  

De avond voor het barbecueën werden de spareribs ingerubd. Daarvoor gebruikt ik wel een potje, maar dan wel een Texaans potje; dus toch een vakantietintje. Manlief is daar eerder geweest en heeft daar een goed zakelijk contact die ons aan de echte barbecue wil hebben. Die geeft elk bezoek dus zo'n potje rub mee. 

De barbecuesaus is erg goed, ook al heb ik 'm een klein beetje anders gemaakt dan het recept aangeeft. Kwestie van net niet de exacte ingrediënten in mijn voorraadkast. Witte rum in plaats van bruine rum, mosterdpoeder in plaats van mosterd, verse knoflook in plaats van knoflookpoeder, cayennepeper (minder dan 1 eetlepel!) in plaats van chilipoeder, de liquid smoke vervangen door een beetje gerookt paprikapoeder en verhoudingsgewijs was minder ketchup. Want 4 cups is dus wel wat meer dan een fles van 500 milliliter. 


Dan nu het recept voor de koolsalade. Voor de dressing gebruikte ik een mosterd met vijgenchutney*) erdoor. Vaak zit er in een koolsalade iets zoets als appel of rozijnen. Vanwege die mosterd vond ik de combinatie met gedroogde vijg wel een lekker idee. 

Koolsalade met vijgen

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 150 gram geraspte wortel
  • 250 gram dungeschaafde spitskool
  • 50 gram gedroogde vijgen, in kleine stukjes
  • 1 lente-uitje, in ringetjes
  • 75 gram majoneis
  • 35-40 gram vijgenchutneymosterd
Meng de mayonaise en mosterd door elkaar. Verdun eventueel met een drupje water. Meng in een grote kom wortel, kool, vijgen, lente-ui en mayonaise door elkaar. Maak de coleslaw het liefst een paar uur van tevoren. Dan wordt de kool net iets zachter. 

*) Dit potje dus - die zat in een vorige #foodybox. De majoneis is ook #vanton en die is erg lekker. Ook gewoon bij een bord zelfgemaakte friet
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten