maandag 31 december 2018

Vakantie-eten - Albanië 5 - Bergthee

Nog een nagekomen vakantiepost om dit blogjaar mee af te sluiten. Ik wens jullie een gezellige jaarwisseling en drink nog een kopje bergthee op een goed 2019!


Thuis drinken we heel vaak thee bij het avondeten. Dus toen we bij Odaja in Gjirokaster bergthee op de kaart zagen staan, kozen we dat ook uit om te drinken bij het avondeten. Volgens mij vonden ze dat een beetje vreemd, maar wij waren erg blij met een potje bergthee.

De bergthee waar we echt heel gelukkig van werden was de kan met bergthee na onze grote wandeling van Valbona naar Teth. Bij het guesthouse werden we verwelkomd met een kan thee precies op drinktemperatuur zodat we onze dorst konden lessen. Hieronder zie je het ontbijt daar met ook een kan thee.



Bergthee is natuurlijk geen echte thee afkomstig van de Camellia sinensis maar een aftreksel van een kruid dat onder andere in Albanië en Griekenland welig tiert. De plantennaam is Sideritis. In Albanië wordt het veel langs de kant van de weg te koop aangeboden, maar wij moesten toch nog even moeite doen om een verkoper te vinden. Hadden we toch maar mooi echte Albanese bergthee. 

Na onze oversteek van Sarande naar Corfu vonden we nog meer bergthee. Ook in Griekenland wordt van dit kruid, of wellicht botanisch gezien een ietsepietsje andere variant, thee gezet. We namen nog wat pakjes mee naar huis. Bij de discountsupermarkt betaalden we iets van € 1,20 voor 50 gram.

Bij het schrijven van deze post herinnerde ik me weer dat ik al eens eerder Griekse bergthee gedronken: in Nederland bij de Cocomat. Als je daar gaat woonwinkelen kun je ook kiezen uit een kopje bergthee. De oprichter heeft zijn Griekse roots mee genomen in zijn winkelconcept.

Moet je nu perse naar de Cocomat om bergthee te kunnen proeven in Nederland? Nee, ik heb een paar websites gevonden: Griekse en Albanese bergthee. Mooi verpakt, met een gelikt verhaal maar ook met een dito prijs. En misschien dat de Lidl tijdens de Griekse weken zakjes bergthee heeft, maar daar kwam ik net te laat achter. Dus of die goed is, dat weet ik niet. Als je een beetje zoekt vind je nog wel wat meer aanbod, vaak aangeprezen met een grote hoeveelheid gezondheidsvoordelen. En anders moet je vakantiegangers naar die regio's lief aankijken en vragen of ze wat voor je mee terug willen nemen.

Nog even over de namen van planten. Bij een niet zo diepgaande zoektocht op internet kwam ik via sideritis, ook wel ironwort genoemd, op ijzerkruid wat ook wel verbena genoemd wordt. En verbena heet ook verveine. Daar kun je ook een lekker kopje thee van zetten, maar heb je het wel over een andere plant. En als je alleen zoekt op bergthee dan kom je bij de gaultheria uit, een tuinplant met rode besjes. 

Nog wat leesvoer over onze vakantie in Albanië vind je hier:

donderdag 20 december 2018

Bladerdeegspiraal met feta, membrillo en nigellazaadjes

Echte Franse coigns kreeg ik van een tante. Bij hun huisje staan kweeperenbomen en ze hadden wel 100 kilo. Ik besloot er maar weer een keer membrillo mee te maken. Wel een roer- en poetsklus, ook al vond ik het best slim van mezelf om deze keer de omliggende pitten van het gasfornuis af te dekken met oude kranten. Membrillo wordt door de Spanjaarden gecombineerd met manchego; zoet en zout. In dit bladerdeeghapje combineerde ik het zoet van de membrillo met het zout van de feta. In het bakje dat bij mijn staafmixer hoort pureerde ik het geheel tot een gladde crème.


't Is wel een beetje balanceren met de oventemperatuur. Om bladerdeeg knapperig en bruin te krijgen, werkt een temperatuur van 200C goed. Sowieso is het bij bladerdeeg belangrijk om een voorverwarmde oven te gebruiken. Door de directe hitte smelt de boter in de laagjes snel, het water uit de boter verdampt en op deze manier zet de lucht tussen de laagjes snel uit waardoor bladerdeeg zijn luchtige kenmerk krijgt. In dit hapje werkt een te hoge temperatuur  niet goed omdat er veel suiker in de membrillo zit. Dat verbrandt op een gegeven moment. Mijn hapjes zijn ook een tikje te hard gegaan maar je proefde het gelukkig niet. 't Lijkt trouwens erger dan het is, want de nigellazaadjes zijn ook zwart.

Wat nu als je deze bladerdeegrondjes wilt maken maar je kunt geen membrillo vinden? Dan kun je de membrillo ook goed vervangen door een dikke vijgenjam. Eventueel zeef je de jam en gebruik je met name de stukken vrucht uit de jam. 

Bladerdeegspiraal met feta, membrillo en nigellazaadjes

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 16 stuks)
  • 1 rol bladerdeeg (rechthoekig, bijvoorbeeld van Tante Fanny)
  • 150 gram feta
  • 75 gram membrillo
  • zwarte peper uit de molen
  • nigellazaad
Pureer de feta met de membrillo tot een gladde crème en breng op smaak met wat peper. Rol het bladerdeeg uit en bestrijk de hele plak gelijkmatig met de crème. Rol het bladerdeeg weer netjes op. Strooi het nigellazaad op een bord of plank en rol de bladerdeegrol hierdoor. Als het deeg niet erg plakt, kun je het eerst heel licht bestrijken met wat water of eiwit.

Snijd de bladerdeegrol in 16 plakjes. Ik vond het zelf lastig om de plakjes mooi rond te houden. Als je tijd hebt, kun je de rol ook een tijdje in de vriezer leggen. Dan moet je natuurlijk niet de tijd vergeten want helemaal bevroren krijg je er ook weer geen mooie plakjes van gesneden. 
Bedek een bakplaat met het bakpapier waarin het bladerdeeg verpakt zat. Leg de rondjes erop en bak de bladerdeeghapjes in 20-25 minuten op 180C goudbruin. Laat ze even afkoelen op een taartrooster. 

Leg op een schaaltje en geeft er eventueel nog wat hele kleine stukjes membrillo bij. 

donderdag 13 december 2018

Ananastaartjes met steranijs en pandan


Ruim een jaar geleden verscheen Sweet door Yotam Ottolenghi en Helen Goh. Dit bakboek kreeg de nodige publiciteit en in de Delicious van oktober 2017 stond een viertal recepten, waaronder een recept voor minitaartjes met een vulling van ananas. Ze komen uit Azie en worden vooral rond Chinees nieuwjaar gegeten. De vergelijking met Engelse mince pies - een kersttraditie - werd gemaakt. Ik trok die vergelijking een klein beetje verder, en versierde de minitaartjes met een sterretje van deeg. Het goudgele van de ananas past ook daarbij.

Om een goudgele puree te krijgen moet je wel het originele recept volgen. Daarin pruttelen pandanbladeren een tijd mee in de ananaspuree om hun smaak af te geven. Ik was een beetje lui en had geen zin om door de regen naar de toko te fietsen en gebruikte een paar druppels pandan-essence dat ik in de kast had staan. Dat was alleen gifgroen, dus mijn taartjes ogen wat groenig geel. 

Ananastaartjes met steranijs en pandan

(12 stuks)
  • 150 gram bloem
  • 45 gram poedersuiker
  • snuf zout
  • 100 gram koude boter, in blokjes
  • 1 eidooier
  • 1 grote ananas
  • 100 gram suiker
  • 3 steranijs
  • paar druppels pandanaroma
Meng bloem, poedersuiker, zout en boter in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Klop de eidooier los en meng deze er snel door tot het deeg samenkomt. Vorm van het deeg een dikke schijf en laat deze - verpakt - minimaal een uur rusten in de koelkast. Je kunt het deeg een paar dagen in de koelkast bewaren. Laat het voordat je het gaat uitrollen een half uur op temperatuur komen. 
Schil de ananas en snijd het vruchtvlees (de harde kern in het midden kan je ook gebruiken) in blokjes. Pureer dit grof met een keukenmachine (of staafmixer). Schep de ananaspuree in een zeef en laat uitlekken boven een kom. Drink het sap lekker op. 
Doe de ananaspuree met de suiker en steranijs in een pan. Verwarm zachtjes en roer zodat de suiker oplost. Zet het vuur iets hoger en laat de ananaspuree in 30-45 minuten inkoken tot een dikke jam. Roer geregeld over de bodem. Roer er op het laatst een paar druppels pandan-essence door. Laat de ananaspuree afkoelen voordat je de steranijs er uit vist. Bewaar tot gebruik in de koelkast. 
Even wat hoeveelheden: Mijn ananas woog inclusief kroon en schil 1,5 kilo. Na schoonmaken hield ik een kilo vruchtvlees over. Na het uitlekken van de puree hield ik nog ± 600 gram puree over die de basis van de jam vormde. 
Ik gebruikte een muffinvorm met 12 holtes die maar 2 centimeter diep is. Ik gebruik 'm altijd om de siliconen cakevormpjes in te zetten, maar nooit om iets in te bakken. Voor deze ananastaartjes werkte de vorm juist wel goed. Knip cirkeltjes bakpapier ter grootte van de bodem van de muffinholtes. Vet de zijkanten in. Rol het deeg uit tot een lap van 2 millimeter dik en steek 12 cirkels uit die een 3 centimeter grotere diameter hebben dan de holtes zelf. Bekleed de vorm met de cirkels deeg. Zet even terug in de koelkast. Rol de rest van het deeg uit en steek hier 6 cirkels uit met een diameter van de bovenkant van de taartjes. Steek met een sterretjesvorm hieruit sterretjes.
Warm de oven voor op 180C. 
Vul de taartjes met de ananasjam. Dek 6 taartjes af met een uitgestoken sterretje en 6 taartjes met de cirkels waaruit de sterren gestoken zijn. Bak de ananastaartjes in ± 20 minuten goudbruin. Laat afkoelen. 

Bron: ananastartelettes met pandan en steranijs uit Sweet van Ottolenghi en Goh. Ik halveerde de hoeveelheden min of meer. Van de hoeveelheid deeg die ik maakte, hield ik ± 100 gram over. Dat soort restjes vries ik in tot ik op een gegeven moment genoeg restjes zoet of hartig deeg heb voor een taartbodem. Van de ananaspuree hield ik ook ± 100 gram over. Dat at ik 's ochtends door de yoghurt met cruesli in plaats van fruit. 

maandag 10 december 2018

Kerstboompjes van bladerdeeg met boerenkool en geitenkaas


Louise van keukenatelier maakt gerechten die er ook erg leuk uitzien. Ik ben niet zo creatief als het op presentatie aankomt, dus ik maak dankbaar gebruik van haar ideeën op dat gebied. Vorig jaar maakte ze leuke kerstboompjes van bladerdeeg. Ik had ook nog een rol koelvers bladerdeeg in de koelkast liggen, dus maakte ik toen alvast deze kerstboompjes. Lekker en leuk voor tijdens de kerstborrel. Overigens zijn een liniaal en een pizzasnijder erg nuttig bij het maken van deze kerstboompjes.
Handig is dat je deze kerstboompjes in ongebakken vorm ook kunt invriezen. Dus het priegelen - met uitzondering van de sterretjes van paprika - kun je best een weekje van tevoren doen. De kaaskoekjes kun je in bevroren toestand op de bakplaat leggen en dan een paar minuten langer bakken.


Kerstboompjes van bladerdeeg met boerenkool en geitenkaas

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 16 stuks)
  • 16 sateprikkers 
  • 100 gram (gesneden) boerenkool
  • 75 gram zachte geitenkaas
  • 1/2 groene peper, fijngehakt
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 1 rol koelvers bladerdeeg (rechthoekige plak)
  • 1 rode en 1 gele paprika
  • klein stervormig uitsteekvormpje
Leg de sateprikkers eventueel een half uurtje in koud water. Ze zullen in de oven niet zo snel verbranden als op de bbq, maar voor de zekerheid kan het geen kwaad. 
Breng een pan water aan de kook met wat zout en kook de boerenkool 2 minuten. Doe over in een zeef en spoel koud. Eventueel doe je dit in 2 delen, als je niet zo'n grote pan gebruikt. 
Zet de keukenmachine klaar met het hakmes. 
Knijp de boerenkool goed uit en doe in de kom van de keukenmachine.
Doe de zonnebloempitten en peper bij de boerenkool en maal alles fijn. Een puree zal het overigens niet worden. Verbrokkel de geitenkaas erboven en meng alles door elkaar. Proef of er nog zout of peper bij moet. 
Rol het bladerdeeg uit. Controleer of het een afmeting van 40 bij 24 centimeter heeft. Rol anders nog iets uit. Snijd het over de korte kant doormidden zodat je 2 rechthoeken van 20 bij 24 centimeter hebt. 
Smeer het boerenkool-geitenkaasmengsel in een dun, gelijkmatig laagje, tot in de hoekjes, over 1 stuk bladerdeeg uit. Dek af met het andere stuk bladerdeeg en druk voorzichtig op elkaar. 
Markeer het bladerdeeg over de korste kant na 7 cm, dan na 6 cm en dan na 4 cm. Ook aan de andere kortste kant. Snijd op deze markering het bladerdeeg in stroken. Je krijgt dan stroken van 24 bij 7, 24 bij 6, 24 bij 4 en 24 bij 3 centimeter. 
Pak de reep van 7 cm en snijd deze in 16 strookjes van 1,5 cm breed. Leg deze met wat tussenruimte op bakpapier. 
Snijd nu de strook van 6 cm in reepjes en leg elk reepje op een reepje van 7 cm. Doe hetzelfde met de stroken van 4 en 3 centimeter. Je moet eindigen met stapeltjes in de vorm van een driehoek (=kerstboom). Prik elke stapeltje op een prikker en leg voorzichtig plat neer op bakpapier. Leg in de koelkast (of vries ze nu in).

Verwarm de oven voor op 200C. 
Bak de kerstboompjes in ± 25 minuten goudbruin. Laat afkoelen. 
Was de paprika, halveer, verwijder de zaadlijsten en steek er sterretjes uit. Het werkt het beste om van de buitenkant naar binnen te steken, dus als eerste door het velletje. Prik een paprikasterretje bovenop elke sateprikker. 
Zoek iets waar je de prikkers in kunt steken zodat ze rechtop staan. Louise gebruikte komkommer maar ik ben niet zo van de komkommer in de winter. 

De rest van de paprika kun je gebruiken bij bijvoorbeeld het gourmetten.

donderdag 6 december 2018

Hartige pompoenwafels met spek


De volgende keer als je pompoen roostert voor een ander gerecht, rooster dan een beetje extra, eventueel zonder de smaakmakers van dat gerecht en bewaar dat voor deze hartige wafels. De laatste keer dat ik pompoen roosterde was voor een zoet taartje. Een hele pompoen is dan natuurlijk te veel, dus de rest van de pompoenpuree heb ik ingevroren in een ijsblokjesvorm. Met een paar van die blokjes kan ik dan nu heel snel deze hartige pompoenwafels bakken. Misschien lekker om een keer in de kerstvakantie te bakken?

Hartige pompoenwafels met spek

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 6 stuks)
  • 125 gram gare pompoen
  • 75 milliliter melk
  • 1 ei
  • 25 gram zonnebloemolie
  • 1/4 theelepel zout
  • snuf cayennepeper
  • 1/4 theelepel kurkuma
  • paar slagen zwarte peper
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 6 plakjes ontbijtspek
Pureer de pompoen met melk, ei en olie. Meng er de specerijen, bakpoeder en bloem door. Als je de wafels voor het ontbijt wilt eten, kun je dit ook heel goed de avond van tevoren doen. 
Warm het wafelijzer voor. Schep het beslag in het wafelijzer en bak de wafels in 4-8 minuten gaar. Hoe lang het duurt, hangt erg van het soort wafelijzer af. Als je alle wafels tegelijk wilt serveren, houd ze dan warm in een oven van 100C. 
Bak ondertussen de plakjes ontbijtspek in een drupje olie knapperig. Serveer de wafel met een plakje spek erop. 

maandag 3 december 2018

Hartige cakejes met biet en feta


Laatst wandelden wij door een Hollands polderlandschap van Delft-Zuid naar Schiedam. We zagen zelfs de grote (witte) zilverreiger die daar overwintert volgens het informatiebordje. Het was zonnig maar koud. Geen picknickweer dus. Ik maakte iets wat je makkelijk tijdens het lopen kunt eten. Dat waren deze hartige cakejes. 
Versgebakken zijn ze het lekkerst. Als je op tijd weg moet, kun je de avond ervoor 3 kommen klaarzetten (droge ingrediënten/natte ingrediënten/biet en feta), voordat je gaat ontbijten het beslag mengen en de cakejes bakken terwijl je ontbijt. De dag erna piepten we de restanten nog even op in de magnetron. Maar die zul je niet bij je hebben als je gaat wandelen. 


Hartige cakejes met biet en feta

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 8 stuks)
  • 2 eieren
  • 75 gram zonnebloemolie
  • 75 gram yoghurt
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 25 gram boekweitmeel (of laat weg en gebruik 150 gram zelfrijzend bakmeel)
  • 25 gram havermout
  • 15 gram pompoenpitten, grof gehakt
  • 15 gram zonnebloempitten
  • 10 gram wit sesamzaad
  • 10 gram zwart sesamzaad
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 gram geraspte rauwe biet
  • 75 gram feta, in kleine stukjes
Klop de eieren los met met zonnebloemolie en yoghurt. 
Meng zelfrijzend bakmeel, boekweitmeel, havermout, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, komijn en zout in een kom. 
Roer het eimengsel met een spatel door de droge ingrediënten. Zorg dat je ook over de bodem schraapt. Meng geraspte biet en blokjes feta door het beslag. 
Verdeel over 8 cupcakevormpjes. Bak de hartige cakejes op 170C in ± 35 minuten gaar.

donderdag 29 november 2018

Speculaasstroopkoeken met gember


Bij Mannin zag ik een recept voor stroopkoeken voorbij komen. Haar baksels zien er altijd zo mooi en strak uit. Net alsof ze uit een pakje komen, en dat bedoel ik hier als compliment. Waarschijnlijk smaken ze wel veel lekkerder. Op basis van haar recept bakte ik speculaasstroopkoeken met gember door de stroop. Ik haalde 12 koeken uit het deeg, dus ik rol waarschijnlijk wat dikker dan Mannin.
Door de ruitjes in het deeg leken de stroopkoeken net uit de winkel te komen. Ondanks dat ze niet zo gelijkmatig gevormd ware, werden de mannen hier in huis toch op het verkeerde been gezet. Ze geloofden op het oog niet dat ze zelf gebakken waren. Na het proeven waren ze wel overtuigd hoor. 

Speculaasstroopkoeken met gember

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 12 stuks)
  • 245 gram bloem (de goedkoopste uit de supermarkt)
  • 5 gram speculaasspecerijen
  • 5 gram bakpoeder
  • 125 gram koude boter, in kleine blokjes
  • snuf zout
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 20 gram losgeklopt ei
  • 15 gram melk
  • 3-4 gemberbolletjes op siroop
  • 45 gram bruine keukenstroop
  • 45 gram glucosestroop
  • 15 gram boter
  • 65 gram lichtbruine basterdsuiker
Doe bloem, speculaasspecerijen en bakpoeder in een kom. Voeg de boterblokjes toe en wrijf tussen je vingertoppen boter en bloem door elkaar tot je korreltjes/kruimeltjes hebt. Meng basterdsuiker en de snuf zout door het mengsel. Meng ei en melk door elkaar. Giet dit gelijkmatig over het mengsel in de kom en werk eerst met een vork door elkaar. Ga door met je handen en knijp tot een egaal deeg dat bij elkaar blijft. Probeer het deeg zo min mogelijk te bewerken. 
Laat het deeg (verpakt) 3 kwartier rusten in de koelkast. 
Bekleed een bakplaat met bakpapier of een herbruikbaar bakmatje. 
Verwarm de oven voor op 175C - boven- en onderwarmte. 
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 2-3 millimeter. Steek er met een vorm cirkels van 8 centimeter uit. Leg deze met een paletmes op het bakpapier. Eventueel kun je heel voorzichtig een ruitpatroon in het deeg maken. Ik gebruikte hiervoor mijn metalen deegschraper die ik heel lichtjes in het deeg drukte. Bak de koeken in ± 11 minuten goudbruin. 
Ik heb maar 1 bakplaat dus terwijl de eerste lading bakte vormde ik de rest en legde die alvast op bakpapier. Nadat de eerste lading gebakken was schoof ik die van de bakplaat op een rooster en schoof het bakpapier met ongebakken deeg op de (hete!) bakplaat. De tweede lading gaat waarschijnlijk iets sneller. Laat alle koeken afkoelen. 

Rasp de gemberbolletjes heel fijn. Ik gebruikte mijn microplane. Doe keukenstroop, glucosestroop, basterdsuiker, boter en gember in een pannetje. Verwarm een beetje en roer dan goed door tot je merkt dat de basterdsuiker is opgelost. Verwarm dan verder tot 120C. 
Pak 1 koek, schep er een eetlepel stroop op en leg met een draaiende beweging een andere koek erboven op. Pas op dat er geen hete stroop tegen je handen aan komt. 

bron: via baksels.net

maandag 26 november 2018

Chocoladecake met peer en hazelnoot


Als ik peren koop zijn die meestal van het ras Conference. De helft van de keren zijn die peren redelijk smakeloos maar soms zitten er ook hele lekkere bij. Nadeel is dan vaak dat ik dan ineens 4 peren heb die goed zijn, ondanks dat ik ze in porties in de kamer leg. Laatst kocht ik weer eens Doyenné du Comice-peren. Die zien er wat boller uit, wegen per stuk wat meer en ze smaken echt anders. Voor mij weer een prikkel om toch wat af te wisselen met de soort peren die ik koop. 
In deze cake verwerkte ik 1 zo'n Doyenné du Comice. Met een andere peer lukt het ook hoor want het is de vraag of je het verschil nu echt zo goed proeft in combinatie met de hazelnoot en chocolade. 

Chocoladecake met peer en hazelnoot

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - glazen ovenschaal ± 15 bij 22 centimeter)
  • 175 gram zachte boter
  • 175 gram suiker
  • 3 eieren
  • 140 gram zelfrijzend bakmeel
  • 35 gram cacao
  • 75 gram hazelnoten - geroosterd en grof gehakt
  • 1 grote peer (Doyenne de comice - ± 200 gram - geschild en in blokjes)
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de vorm. 
Verwarm de oven voor op 175C.
Klop de boter met de suiker romig. Klop er 1 voor 1 de eieren door. Zeef zelfrijzend bakmeel en cacao boven de kom en meng snel door elkaar. Spatel hazelnoten en peer door het cakebeslag. Verdeel het beslag over de vorm en bak de cake met hazelnoten en peer in ± 45 minuten gaar. Controleer door een cocktailprikker in de cake (niet in een stukje peer) te prikken. De cake is gaar als er geen kleverig deeg aan de cocktailprikker komt te zitten. 

donderdag 22 november 2018

Pastinaaksoep met gele currypasta


In de #foodybox herfst zat een potje gele currypasta van Sutharos. Van de zakjes en pakjes ben ik niet echt, en van veel potjes ook niet. Bij de ontvangst van de box las ik de ingrediëntendeclaratie. Dat kostte wel wat moeite hoor met zulke kleine lettertjes. Zo op het oog zag het er goed uit. Als ik zelf currypasta zou maken, had ik ook die ingrediënten (op het appelzuur na dan) kunnen gebruiken. De smaaktest liet nog even op zich wachten. Afgelopen weekend was het zover. Ik gebruikte de currypasta in combinatie met pastinaak. Ongewoon, maar aan de andere kant: in Ierland is pastinaak en kerriepoeder een geijkte combinatie. En de stap van kerriepoeder naar currypasta is niet zo heel groot. De currypasta rook goed en hij is pittig, ondanks de aanduiding 2 van de 5 pepertjes op de verpakking. Wij eten redelijk pittig, en vaak vinden wij iets uit een potje een beetje smakeloos en roer ik er maar een lepeltje sambal door. Dat is bij deze currypasta niet nodig. Het zoete van de pastinaak geeft mooi tegenwicht voor het pittige van de currypasta. 


Pastinaaksoep met gele currypasta

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 theelepel gele currypasta
  • 250 gram pastinaak (schoon, gewicht, in stukjes gesneden)
  • eventueel zout
  • lente-ui of koriander voor garnering
Fruit de currypasta even in de olie. Voeg de stukjes pastinaak toe en schep om. Voeg een halve liter water toe en breng aan de kook. Laat met een deksel op de pan 10-15 minuten koken tot de pastinaak goed gaar is. Pureer de soep en breng eventueel op smaak met zout. 
Schep de soep in kopjes en garneer met wat fijngesneden lente-ui of koriander.

maandag 19 november 2018

Geitenbrie uit de oven met peer in sumak-karamel en pistachenootjes


Soms komt het best goed uit dat GZQ niet echt van geitenkaas houdt. Nu kon ik met de mini geitenbrie van Alphenaer die ik in de #foodybox herfst kreeg een lekker gerechtje voor ons tweeën maken. Dan zit hij wel weer te azen op de pistachenootjes en de granaatappel. Het is overigens een mild kaasje. Je proeft wel dat het geitenkaas is, maar het is niet een enorme geitensmaak. 

Geitenbrie uit de oven met peer in sumak-karamel en pistachenootjes

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 personen)

  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • 1,5 eetlepel koolzaadolie
  • 1 theelepel dadelstroop
  • peper, zout
  • 1 ronde mini geitenbrie met fenegriek
  • 1 peer (redelijk hard, ± 150 gram)
  • 15 gram boter
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel sumak
  • 25 gram pistachenootjes (gedopt gewicht)
  • 1 eetlepel granaatappelpitten
  • lekker brood voor erbij
Klop van granaatappelmelasse, koolzaadolie, dadelstroop en peper en zout een dressing. 
Leg de geitenbrie in een ovenschaaltje en bestrijk de bovenkant met een beetje dressing. Bak het kaasje 10 minuten in een oven van 175C.
Schil ondertussen de peer, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de blokjes peer 2-3 minuten. Bestrooi met suiker en sumak en laat de suiker licht karamelliseren. Schep de peer op een mooi bord. 
Hak de pistachenootjes grof.
Schep de warme kaas op de peer. Lepel de rest van de dressing erover. Bestrooi met de pistachenootjes en de granaatappelpitten. 

maandag 12 november 2018

Geroosterde aubergine met kerrieyoghurt en granaatappel


Het commentaar van manlief op deze aubergine was dat hij hem lekkerder vond dan de vorige keer. Mijn reactie was dat ik ik dit nog helemaal niet eerder had gemaakt. Er volgde een heel verhaal over het recept van aubergine met saffraanyoghurt, ook zo mooi geel. Dat is 1 van de recepten waar Yotam Ottolenghi bekend mee is geworden in Nederland. Naar mijn vaste overtuiging was het enige verschil de saffraan dan wel de kerrie (en ui met amandel), maar werd de aubergine ook bestrooid met de granaatappelpitjes. Het rozerode daarvan kleurt zo mooi bij het geel. Maar dat is dus helemaal niet zo: de aubergine met saffraanyoghurt wordt bestrooid met munt en pijnboompitjes. 
In elk geval was de conclusie van manlief dat kerrie en ui een betere saus oplevert dan saffraan. 

Ik schrijf het recept hier een klein beetje anders op. Ottolenghi schrijft voor om een paar repen schil van de aubergine te halen, zodat je een soort zebra-effect krijgt. Ik heb het wel gedaan, maar vind het niet wat toevoegen. Ik kan ze veel beter een volgende keer er gewoon aan laten zitten en opeten dan ze weg te gooien, wat ik nu heb gedaan. Verder lijkt een kilo aubergine best veel, maar na het roosteren heb je nog ongeveer een pond over. 

Geroosterde aubergine met kerrieyoghurt en granaatappel


  • 1 kilo aubergine
  • 3 + 1 eetlepel olijfolie
  • peper
  • zout
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • 2 theelepels (niet te pittig) kerriepoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • sap van 1/2 limoen (2 theelepels)
  • 1/2 theelepel komijnzaad
  • 1/2 theelepel korianderzaad
  • 1 ui, in dunne kwartringen
  • 25 gram amandelschaafsel
  • 75 gram granaatappelpitten


Snijd de aubergine over de breedte in plakken van 2 centimeter, zodat je rondjes krijgt. Meng ze in een kom met 3 lepels olie, flink peper en wat zout. Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze op 210C in ± 40 minuten tot de randen iets beginnen te kleuren en ze gaar zijn. 
Meng de yoghurt met 1 theelepel kerriepoeder, kurkuma, limoensap en breng op smaak met wat zout. 
Rooster koriander- en komijnzaad in een droge koekenpan tot het lekker ruikt. Laat iets afkoelen en vijzel dan grof.
Verhit de ene lepel olie in een kleine koekenpan en bak de ui op niet te hoog vuur in ± 10 minuten lichtbruin en gaar. Meng er de andere theelepel kerrie en het amandelschaafsel door en bak nog 2 minuten. Doe in een bakje en meng met koriander- en komijnzaad. 
Verdeel de plakken lauwe aubergine over een platte schaal. Verdeel de kerrieyoghurt erover. Bestrooi met het uimengsel en de granaatappelpitten. 

donderdag 8 november 2018

Speculaastaartje met appel, pompoen en pecannoten


Dit was een lekkere combinatie. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat je de pompoen niet zo goed terugproeft, maar je kunt wel zeggen dat je een klein beetje extra groente hebt gegeten. Het taartje was niet te zoet en lekker kruidig door de gebruikte speculaaskruiden. 

De inspiratie voor dit taartje kwam doordat ik weer eens rondneusde op de blog van Louise. Zij bakte ook iets lekkers met een combinatie van appel, pompoen en pecannoten. 

Speculaastaartje met appel, pompoen en pecannoten

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 taartjes van 14 centimeter doorsnee)
  • 200 gram pompoenpuree *)
  • 4 eieren 
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 150 gram zonnebloemolie
  • 50 gram havermout
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 theelepels speculaaskruiden
  • 150 gram appelblokjes
  • 30 gram boter
  • 20 gram suiker
  • 60 gram pecannoten, grof gehakt
*) Voor de pompoenpuree heb ik een hele flespompoen gehalveerd en deze op de snijhelften in een ovenschaal gelegd. Daarna heb ik de schaal in de oven op 180C gezet gedurende 30-45 minuten tot de pompoen zacht was. Daarna heb ik de pompoen wat af laten koelen, de pitten eruit geschept en daarna het vruchtvlees uit de schil geschraapt. Het vruchtvlees heb ik gepureerd en daarna nog op een zeef iets uit laten lekken. Ik hield ± 600 gram pompoenpuree over. Wat ik nu niet gebruikte heb ik in een ijsblokjesvorm en kleine bakjes ingevroren. 

Klem bakpapier tussen de bodem en de randen van de springvormen. 
Klop de eieren met de basterdsuiker in een paar minuten tot een luchtig mengsel. Klop er in gedeelten de zonnebloemolie door. Meng er de pompoenpuree door. Klop havermout, zelfrijzend bakmeel en speculaaskruiden door het beslag. Meng als laatste de appelblokjes door het beslag en verdeel over de 2 bakvormen. 
Zet de oven aan op 180C. 
Laat de boter en suiker samen smelten in een pannetje en laat iets karamelliseren. Roer de pecannoten erdoor. Verdeel de pecannoten over de bovenkant van de taartjes en duw iets aan. 
Bak de speculaastaartjes in ± 45 minuten gaar. 

Wanneer je besluit om 1 grote taart te bakken, moet ie ± 15 minuten langer in de oven. 

maandag 5 november 2018

Spelt met spinazie en geroosterde bietjes met feta


Toen scheen de zon nog en was het nog licht tijdens het avondeten......Het is dus al even geleden dat wij dit aten. 't Lijkt misschien wat veel om uit te gaan van 1,5 kilo bietjes voor 4 personen, maar tijdens het roosteren verdwijnt er toch best wat gewicht. En mocht je toch wat over houden, dan zijn de bietjes een lekker onderdeel van een lunchsalade de volgende dag. 

Spelt met spinazie en geroosterde bietjes met feta

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)
  • 1,5 kilo rauwe bietjes
  • ± 1/4 van een plantje tijm uit de supermarkt
  • 2 teentjes knoflook
  • 2+1 eetlepels koolzaadolie
  • 250 gram hele speltkorrels
  • 1 groentebouillonblokje
  • zout
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 rode peper, fijngehakt (of lepeltje sambal)
  • 450 gram verse spinazie
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 25 gram pompoenpitten, geroosterd in een droge koekenpan
  • 200 gram feta, in blokjes
Schil de bietjes en snijd ze in partjes. Doe ze in de pan waar je straks de spelt in gaat koken (scheelt afwas) en meng met de helft van de tijm, de ongepelde teentjes knoflook en 2 eetlepels olie. Ik doe de deksel op de pan en schud even flink. Verdeel de bietjes over een bakplaat en rooster ze in een oven van 200C ± 30 minuten gaar. 
Kook de hele speltkorrels in een lichte bouillon (van het blokje) volgens de richtlijnen op de verpakking. 
Verhit de andere lepel olie in een wok of hapjespan en fruit ui en peper aan. Voeg de spinazie en gedeelten toe en laat slinken. Roer de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met een beetje zout en knijp de met de bietjes meegeroosterde knoflook erboven uit. Meng de gare (afgegoten) spelt en spinazie door elkaar.
Verdeel de bietjes over een schaal en bestrooi met de feta en pompoenpitten en de blaadjes van de achtergehouden tijm. 

donderdag 1 november 2018

Peer-mascarponetaart met browniebodem en pedro ximénes-gelei


Dit was een erg lekker taartje. De browniebodem in plaats van een bodem van gewone chocoladecake maakt echt een verschil. De inspiratie hiervoor kwam uit de peren die nu volop verkrijgbaar zijn en de fles pedro ximénes-sherry, oftewel px-sherry, die geopend in de koelkast stond. Een paar weken terug had ik die opengemaakt omdat ik allemaal lekkere dingen met verse vijgen ging maken en de combinatie vijg - px-sherry ook erg lekker is. 

Als je het recept leest, zal het je opvallen dat ik zowel poeder- als bladgelatine gebruik. Voor de mascarpone-peervulling werkte de poedergelatine prima, maar in het geleilaagje 
loste de gelatine niet goed op. Vandaar dat ik in het recept daar toch weer een blaadje gelatine heb opgeschreven. Daar heb ik toch betere ervaringen mee.

Peer-mascarponetaart met browniebodem en pedro ximénes-gelei

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - springvorm 18-20 centimeter)
  • 60 gram boter
  • 60 gram pure chocolade
  • 1 ei
  • 60 gram bruine basterdsuiker
  • 15 gram zelfrijzend bakmeel
  • 15 gram cacao
  • 600 gram peren
  • 100 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 12 gram poedergelatine (of 6 blaadjes)
  • 250 gram mascarpone
  • ± 20 gram suiker
  • 1 deciliter pedro ximénes-sherry (px)
  • 1 blaadje gelatine
Klem een vel bakpapier tussen de bodem en rand van de springvorm. 
Snijd de boter in blokjes en hak de chocolade grof. Of gebruik druppels. Doe bij elkaar in een hittebestendige kom en hang op een pan met daarin een laagje bijna kokend water. Laat boter en chocolade rustig smelten. 
Klop het ei met de basterdsuiker een paar minuten tot het luchtig is. Meng de gesmolten chocolade en boter erdoor. Meng cacao en zelfrijzend bakmeel door het browniebeslag. Verdeel het beslag over de springvorm en bak in ± 25 minuten op 175C gaar. Laat afkoelen. Trek het bakpapier los van de browniebodem en zet daarna weer in elkaar. (Dit maakt het makkelijker om straks de taart uit de vorm te halen of de stukken los te halen.)
Breng 100 gram suiker met 3 deciliter water, het kaneelstokje en de steranijs aan de kook. Schil de peren, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes. Doe de peer in de siroop en laat ± 15 minuten zacht pruttelen tot de peer zacht is. Giet af door een zeef en vang het pocheervocht op. (Dit kun je heel goed invriezen voor een volgende keer fruit pocheren.)
Week de poedergelatine 10 minuten in 2 eetlepels water in een kommetje. Zet dit kommetje in een laagje bijna kokend water en laat op deze manier de gelatine warm worden en smelten. Voeg eventueel wat van de peerpuree toe en warm deze mee als de gelatine 1 klomp blijft. Meng de opgeloste gelatine door de rest van de peerpuree en meng goed. 
Klop de mascarpone met de peerpuree door elkaar. Proef en voeg eventueel nog wat suiker naar smaak toe. Verdeel het mascarpone-peermengsel over de browniebodem en laat 2-3 uur opstijven in de koelkast. 
Week het blaadje gelatine ± 5 minuten in koud water. Breng de sherry in een klein pannetje aan de kook en laat een paar minuten doorkoken zodat een deel van de alcohol verdampt. Laat iets afkoelen en los daarna de uitgeknepen gelatine op in de warme sherry. Laat afkoelen tot de vloeistof begint te geleren en verdeel dan over de bovenkant van de taart. Laat nog 1-2 uur opstijven in de koelkast voordat je de taart aansnijd. 

donderdag 25 oktober 2018

Paprika, ananas, tauge en kip in zoetzure saus


Heel vroeger, toen ik ook nog wel eens een pot chicken tonight gebruikte, en de C1000 nog bestond, stond daar een kist onverpakte taugé. Dan kon je gewoon een handje taugé kopen voor (omgerekend) € 0,20. 
Inmiddels gebruik ik voor zoetzure kip geen saus uit een pot meer, en onverpakte taugé in de supermarkt voor dat bedrag is ook verleden tijd. Gelukkig bestaan de toko en de markt nog waar ik voor € 1,50-2,00 per kilo taugé kan kopen en heb ik dit recept voor een soort van chicken tonight hawaii voor je. Helemaal zonder zakje of pakje is dit recept niet, want ik gebruik nog wel een half bouillonblokje. Natuurlijk kun je zout of vissaus gebruiken, maar ik vind in dit geval een bouillonblokje net iets meer diepte geven. 

Paprika, ananas, taugé en kip in zoetzure saus

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)
  • 250 gram (gele) cherrytomaatjes
  • 1 ananas (je hebt 500 gram nodig)
  • sap van 1/2 limoen
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1-2 groene pepers, fijngehakt (of eventueel sambal)
  • 3 centimeter gemberwortel, geraspt
  • 2 gemberbolletjes + een beetje van de siroop
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 gram kip(pendij)filet, in stukjes
  • 500 gram (rode) paprika, in niet te kleine stukjes
  • 1/2 kipbouillonblokje
  • 300 gram tauge
  • gekookte rijst voor erbij
Doe de tomaatjes in een hoge kom. Schil de ananas en snijd in stukjes. Bewaar 250 gram mooie stukjes voor straks, gebruik de wat rare stukjes in de saus en als je nog overhebt, kun je dat bijvoorbeeld bij je yoghurt met cruesli doen. Doe 250 gram (rare stukjes) ananas bij de tomaat. Doe limoensap, suiker, peper en beide soorten gember erbij. Pureer alles met de staafmixer. 
Verhit een wok of braadpan en doe de olie erin. Bak de ui een paar minuten, doe de knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Doe de blokjes kip in de pan en bak op hoog vuur een paar minuten tot de kip bijna gaar is. Doe paprika en ananas in de pan en bak een paar minuten tot de groente heet is. Doe de zoetzure saus erbij, verkruimel het bouillonblokje erboven, breng aan de kook en laat (met een deksel als je hebt) een paar minuten pruttelen. Meng de taugé erdoor en laat doorwarmen. Proef of de balans tussen zoet en zuur goed is, voeg anders nog wat limoensap of suiker toe. 
Serveer de zoetzure kip en ananas met rijst. 

maandag 22 oktober 2018

Gnocchi met palmkool, champignons en rauwe ham


Deze keer was ik een beetje lui en gebruikte ik een zak voorgesneden groente. Dat doe ik echt bijna nooit, maar met een 1 + 1 gratis-actie kon het wel. Eigenlijk ook omdat ik palmkool wilde eten, en dat verder lastig te krijgen is. Dat viel wel een beetje tegen. De mix heeft cavalo nero - bosui maar zou gewoon broccoli - kastanjechampignons moeten heten. Er zit namelijk 20% palmkool en 13% bosui in. En dus bij elkaar 67% broccoli en champignons. Als ik nog een keer dit gerecht zou maken vis ik een ui uit mijn voorraad, koop een stronkje broccoli en hoop ik dat er palmkool op de markt te krijgen is. 

Gnocchi met palmkool, champignons en rauwe ham

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 3 personen)

  • 2 eetlepels (koolzaad)olie
  • 100 gram rauwe ham
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1/2 theelepel sambal
  • 3-4 blaadjes salie, fijngehakt en/of blaadjes tijm van 2-3 takjes
  • 250 gram champignons, in plakjes
  • 1 zak wokgroente cavalo nero - bosui (AH - 400 gram) (of je eigen mix)
  • 1 pak gnocchi (500 gram)
  • eventueel paar schilfers parmezaanse kaas
Zet een pan water met wat zout op voor de gnocchi.
Verhit een koekenpan tot goed heet en bestrijk met olie. Leg er een paar plakjes ham in en bak ze goudbruin en licht krokant. Leg even op een bord. Bak zo alle ham terwijl de groente klaarmaakt. 
Verhit een wok of braadpan en doe hierin de olie. Fruit knoflook,sambal en kruiden even aan en doe dan de champignonplakjes en andere groente erbij. Bak op hoog vuur terwijl je geregeld omschept. Voeg eventueel een klein scheutje water toen en laat 2-3 minuten met een deksel op de pan wat gaarder stomen. Dat werkt bij mij vaak beter dan wokken. Breng op smaak met zout. 
Doe de gnocchi in het kokende water en wacht (± 2 minuten) tot ze boven komen drijven. Schep met een schuimspaan uit het water en meng door de groente. Verdeel de ham en eventueel de geschaafde kaas erover.

maandag 15 oktober 2018

Chocolade-kokoskoek



Snel iets lekkers bakken kan met deze chocolade-kokoskoek. Er was niets meer voor bij de koffie en thee in huis dus ik kon kiezen tussen naar de winkel voor koekjes of snel iets in elkaar zetten met ingredienten uit mijn basisvoorraad. Dat werd het laatste. Als je de tijd van de oven niet meerekent, dan was dit voor mij sneller. En ook lekkerder vind ik. 

Chocolade-kokoskoek

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - vorm ± 20 bij 25 centimeter)
  • ouwel (of eetpapier
  • 65 gram zachte boter
  • 2 eieren
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 75 gram geraspte kokos
  • 80 gram zelfrijzend bakmeel
  • 20 gram cacao
  • 2 eetlepels melk
  • 50 gram pure chocoladedruppels
Bedek de bodem van de vorm met eetpapier.
Klop boter, eieren, basterdsuiker, kokos, zelfrijzend bakmeel, cacao en melk door elkaar. Meng er de chcocoladedruppels door. Verdeel het beslag over het eetpapier en zorg dat dat niet verschuift. Bak de chocolade-kokoskoek ± 30 minuten op 160C gaar. 

donderdag 11 oktober 2018

Zoete aardappelgratin met citroengras, gember en koriander


Voor 2 etentjes laatst bladerde ik weer eens door mijn Ottolenghi-kookboeken op zoek naar iets met zoete aardappel. In het ene kookboek staat een gratin met salie, die ik wel eens eerder gemaakt heb. In een ander kookboek staat een recept voor ovenfrietjes van zoete aardappel met een dip met citroengras en koriander. Recepten voor knapperige zoete aardappel uit de oven wantrouw ik. Ik heb het wel eens geprobeerd maar aardappels worden bij mij nooit gaar in de oven in de tijd die een recept zegt en knapperig en zoete aardappel is soort contradictio in terminis. Maar de genoemde smaakmakers zijn natuurlijk wel lekker bij zoete aardappel. Dus ik combineerde die 2 recepten en maakte er deze gratin van zoete aardappel mee. 


Gratin van zoete aardappel met citroengras, gember en koriander

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 1 kilo zoete aardappel (liefst wat kleinere exemplaren)
  • 100 gram crème fraîche
  • 1/5 deciliter melk
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1 eetlepel heel fijn gehakt citroengras (vriezer, toko)
  • 4 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • 3 centimeter gember, geraspt
  • 3/4 theelepel zout

Schil de zoete aardappels en snijd ze op de mandoline in dunne plakjes van 2-3 millimeter. 
Roer crème fraîche, melk, peper, citroengras, koriander, gember en zout door elkaar. Meng de aardappelplakjes in een grote schaal met het gratinmengsel en schep even goed door elkaar. Maak stapeltjes van 8-10 plakjes en zet deze stapeltjes op z'n kant in een ovenschaal. Zet de stapeltjes kriskras door elkaar. Schraap alle restje gratinmengsel uit de kom in de ovenschaal. Bak de zoete aardappelgratin in ± 45 minuten op 200C gaar. 

maandag 8 oktober 2018

Paprika's gevuld met rijst, gehakt en courgette


Bij een thuisafgehaald-bij-mij-thuis is het altijd weer een verrassing wie er allemaal aanschuift. Er is een soort vaste kern ontstaan, maar toch is bij geen etentje de samenstelling precies gelijk geweest. Dan kan dan weer niet, dan die niet. Verrassend is helemaal wie D. meeneemt. Zij neemt bijna altijd iemand mee, en dat is eigenlijk altijd iemand anders. Gezellig. Deze keer had ze iemand meegenomen die een paar jaar geleden al eerder had meegegeten. Hij werkt in een tuin en had een cadeautje meegenomen:



Mooie pepers en paprikaatjes. Verder nog wat verse verveine om thee van te zetten. Daar was manlief erg blij mee. 

De paarse paprikaatjes vulde ik met hetzelfde mengsel als waar ik de grote rode, gekochte paprika's mee vulde. De foto is nog van voordat de paprika's de oven ingingen, want een mooie helderpaarse kleur verdwijnt bij het verhitten. Denk maar aan aubergine. 


Paprika's gevuld met gehakt, rijst en courgette

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 6 paprika's)

  • 400 gram zilvervliesrijst
  • 1 groentebouillonblokje
  • 6 grote rode paprika's
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1-2 Spaanse pepers, fijngehakt
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook, uit de pers
  • 1,5 theelepel karwijzaad
  • 1,5 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel zwarte peper, gemalen
  • 1 courgette, in kleine blokjes (± 300 gram)
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
Kook de zilvervliesrijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg aan het kookwater het bouillonblokje toe in plaats van zout. 
Snijd een kapje van de bovenkant van de paprika's. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees van het kapje in kleine stukjes. Houd die even apart. 
Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui en peper een paar minuten . Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg knoflook, karwijzaad, kurkuma, peper, zout naar smaak, de helft van de courgetteblokjes, de helft van de tomaat en 1 deciliter water toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen zonder deksel op de pan. Meng de helft van de rijst erdoor. Vul de paprika's met het gehakt-rijstmengsel. Zet ze in een ovenschaal en giet er wat water in. Hiermee voorkom je dat ze aan de onderkant vastbakken en verbranden. Bak de paprika's 30 minuten op 200C.
Verhit nog een klein beetje olie in de pan waar de vulling zat en bak hierin de rest van de courgetteblokjes een paar minuten. Meng de rijst, de achtergehouden restjes paprika en tomaat en lente-ui erdoor. Houd warm tot de paprika's gaar zijn.  

donderdag 4 oktober 2018

Pruimenclafoutis met tijm

pruimenclafoutis voordat deze de oven in ging
In mijn beleving was dit jaar een goed pruimenjaar. De pruimen die ik kocht waren in het algemeen goed te pruimen. Soms smaken pruimen melig, of blijven ze keihard, of zijn ze alleen maar erg zacht. Dit jaar had ik pruimen die voor mij precies goed waren. Vorige week waren er nog pruimen op de markt, dus misschien nu ook nog wel. Dan kun je dit toetje er mee maken. Met een tikje tijm voor een net iets ander smaakje. 

Pruimenclafoutis met tijm

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ± ovenschaaltje van ± 12 bij 12 centimeter)

  • boter om de ovenschaal in te vetten
  • 0,5 deciliter slagroom
  • 1 deciliter volle melk
  • blaadjes van 1 takje tijm
  • 3-4 pruimen (150 gram)
  • 1 ei
  • 50 gram bloem
  • 20 gram suiker
  • poedersuiker om te bestrooien

Breng de slagroom en melk met de tijm tegen de kook aan en zet dan het vuur uit. Laat een half uurtje trekken. 
Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pit en snijd elke helft in 3-4 partjes. Verdeel de partjes over de ingevette ovenschaal. 
Roer het ei, de bloem, de suiker door elkaar tot een klontvrij papje. Meng er scheutje voor scheutje het roommengsel door tot je een dik beslag hebt. Giet dit over de pruimen. 
Bak de clafoutis in ± 25 minuten op 175C gaar. Laat afkoelen tot lauwwarm en bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker. 

maandag 1 oktober 2018

Vakantie-eten - Albanië 4 - trilece - cake met melk


De Italiaanse invloeden in de Albanese keuken zag je ook terug in de toetjes. Vaak stond er tiramisu op de kaart. Niet altijd even goed, maar GZQ als tiramisuliefhebber moest ze toch af en toe proberen. De 2e avond in het Rilindja waren er geen aardappels meer (dat snap je niet) maar die avond hadden ze wel toetjes. Prima ruil lijkt me. GZQ koos de tiramisu èn de cheesecake en was nadien een tikje misselijk. Ik had de tiramisu en manlief had iets lokaals. Na wat googelen kwam ik erachter dat het trilece heet. Dat betekent iets van 3 soorten melk. Het is inderdaad een dessert van in melk geweekte cake met karamel. Dit klinkt minder aantrekkelijk dan het smaakt. Ik vond de versie daar te zoet en te veel karamel, maar manlief was enthousiast.

Thuis maakte ik mijn eigen versie. Ik vond een aantal recepten maar onderling zaten er toch best wel verschillen in de hoeveelheden en verhoudingen. Ik destilleerde mijn eigen variant uit deze recepten. Sowieso maakte ik een veel kleinere hoeveelheid. Het is vrij machtig en ik denk dat het te zompig wordt als het te lang staat. Als je een karamelliefhebber kunt, kun je iets meer karamel maken. Deze hoeveelheid is net genoeg om de bovenkant van een dun laagje te voorzien. 
Of het een echt Albanees toetje is, daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken. Macedonië en Turkije hebben in elk geval ook hun eigen trilece's. Ga je wat verder uit de richting dan kom je in Spanje en landen in Zuid-Amerika ook vergelijkbare desserts tegen die dan cake tres leches heten. Daar gaat er ook nog vaak een laag slagroom op. Dat laatste is niet mijn ding.





Trilece - Albanees toetje van cake met melk

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 12 tot 16 stukjes)
  • 3 eieren, gesplitst
  • 100 gram suiker
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 150 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 225 milliliter slagroom (ongeslagen)
  • 200 milliliter volle koffiemelk (evaporated milk)
  • 225 milliliter (halfvolle) melk
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 25 milliliter slagroom (ongeslagen)
  • 50 milliliter (halfvolle) melk
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een rechthoekige (glazen) vorm van ± 18 bij 25 centimeter.
Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze met de mixer stijf. Klop er in gedeelten de suiker door. Klop er dan snel de dooiers en het vanille-extract door. Zeef bloem en bakpoeder boven de kom en spatel dit luchtig door het beslag tot je geen droge bloem meer ziet. Probeer wel zoveel mogelijk lucht in het beslag te houden. Verdeel het beslag over de vorm en strijk glad. Bak de cake in 25-30 minuten op 175C gaar.
Laat de cake afkoelen en prik er met een spies gaatjes in. Doe dit ook aan de onderkant. Houd de cake nog even uit de vorm. 
Meng slagroom, koffiemelk, melk en vanillesuiker door elkaar en giet een kwart van dit mengsel in de vorm. Leg de cake weer terug en giet de rest van het melkmengsel gelijkmatig over de cake. Zet de cake minstens 2 uur in de koelkast. 
Doe 100 gram suiker met 2 eetlepels water in een pannetje met dikke bodem en laat op matig vuur heel rustig, zonder te roeren, karamelliseren. Als de suiker mooi goudbruin is, giet er dan voorzichtig de melk en slagroom bij en roer glad. Pas op, dit spettert, dus doe eventueel een ovenwant aan. Laat de karamelsaus afkoelen maar zorg dat deze nog wel goed vloeibaar is als je 'm over de bovenkant van de cake giet. Zet de trilece nog een uur in de koelkast. 
Snijd in kleine stukjes en serveer in een dieper bord. 

Bronnen:
de Albanese versie van myalbanianfood
de Turkse versie van turkishyummies
de Macedonische versie van macedoniancuisine