maandag 1 oktober 2018

Vakantie-eten - Albanië 4 - trilece - cake met melk


De Italiaanse invloeden in de Albanese keuken zag je ook terug in de toetjes. Vaak stond er tiramisu op de kaart. Niet altijd even goed, maar GZQ als tiramisuliefhebber moest ze toch af en toe proberen. De 2e avond in het Rilindja waren er geen aardappels meer (dat snap je niet) maar die avond hadden ze wel toetjes. Prima ruil lijkt me. GZQ koos de tiramisu èn de cheesecake en was nadien een tikje misselijk. Ik had de tiramisu en manlief had iets lokaals. Na wat googelen kwam ik erachter dat het trilece heet. Dat betekent iets van 3 soorten melk. Het is inderdaad een dessert van in melk geweekte cake met karamel. Dit klinkt minder aantrekkelijk dan het smaakt. Ik vond de versie daar te zoet en te veel karamel, maar manlief was enthousiast.

Thuis maakte ik mijn eigen versie. Ik vond een aantal recepten maar onderling zaten er toch best wel verschillen in de hoeveelheden en verhoudingen. Ik destilleerde mijn eigen variant uit deze recepten. Sowieso maakte ik een veel kleinere hoeveelheid. Het is vrij machtig en ik denk dat het te zompig wordt als het te lang staat. Als je een karamelliefhebber kunt, kun je iets meer karamel maken. Deze hoeveelheid is net genoeg om de bovenkant van een dun laagje te voorzien. 
Of het een echt Albanees toetje is, daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken. Macedonië en Turkije hebben in elk geval ook hun eigen trilece's. Ga je wat verder uit de richting dan kom je in Spanje en landen in Zuid-Amerika ook vergelijkbare desserts tegen die dan cake tres leches heten. Daar gaat er ook nog vaak een laag slagroom op. Dat laatste is niet mijn ding.

Trilece - Albanees toetje van cake met melk

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 12 tot 16 stukjes)
 • 3 eieren, gesplitst
 • 100 gram suiker
 • 2 theelepels vanille-extract
 • 150 gram bloem
 • 5 gram bakpoeder
 • 225 milliliter slagroom (ongeslagen)
 • 200 milliliter volle koffiemelk (evaporated milk)
 • 225 milliliter (halfvolle) melk
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 100 gram suiker
 • 2 eetlepels water
 • 25 milliliter slagroom (ongeslagen)
 • 50 milliliter (halfvolle) melk
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een rechthoekige (glazen) vorm van ± 18 bij 25 centimeter.
Doe de eiwitten in een brandschone kom en klop ze met de mixer stijf. Klop er in gedeelten de suiker door. Klop er dan snel de dooiers en het vanille-extract door. Zeef bloem en bakpoeder boven de kom en spatel dit luchtig door het beslag tot je geen droge bloem meer ziet. Probeer wel zoveel mogelijk lucht in het beslag te houden. Verdeel het beslag over de vorm en strijk glad. Bak de cake in 25-30 minuten op 175C gaar.
Laat de cake afkoelen en prik er met een spies gaatjes in. Doe dit ook aan de onderkant. Houd de cake nog even uit de vorm. 
Meng slagroom, koffiemelk, melk en vanillesuiker door elkaar en giet een kwart van dit mengsel in de vorm. Leg de cake weer terug en giet de rest van het melkmengsel gelijkmatig over de cake. Zet de cake minstens 2 uur in de koelkast. 
Doe 100 gram suiker met 2 eetlepels water in een pannetje met dikke bodem en laat op matig vuur heel rustig, zonder te roeren, karamelliseren. Als de suiker mooi goudbruin is, giet er dan voorzichtig de melk en slagroom bij en roer glad. Pas op, dit spettert, dus doe eventueel een ovenwant aan. Laat de karamelsaus afkoelen maar zorg dat deze nog wel goed vloeibaar is als je 'm over de bovenkant van de cake giet. Zet de trilece nog een uur in de koelkast. 
Snijd in kleine stukjes en serveer in een dieper bord. 

Bronnen:
de Albanese versie van myalbanianfood
de Turkse versie van turkishyummies
de Macedonische versie van macedoniancuisine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten