maandag 8 oktober 2018

Paprika's gevuld met rijst, gehakt en courgette


Bij een thuisafgehaald-bij-mij-thuis is het altijd weer een verrassing wie er allemaal aanschuift. Er is een soort vaste kern ontstaan, maar toch is bij geen etentje de samenstelling precies gelijk geweest. Dan kan dan weer niet, dan die niet. Verrassend is helemaal wie D. meeneemt. Zij neemt bijna altijd iemand mee, en dat is eigenlijk altijd iemand anders. Gezellig. Deze keer had ze iemand meegenomen die een paar jaar geleden al eerder had meegegeten. Hij werkt in een tuin en had een cadeautje meegenomen:



Mooie pepers en paprikaatjes. Verder nog wat verse verveine om thee van te zetten. Daar was manlief erg blij mee. 

De paarse paprikaatjes vulde ik met hetzelfde mengsel als waar ik de grote rode, gekochte paprika's mee vulde. De foto is nog van voordat de paprika's de oven ingingen, want een mooie helderpaarse kleur verdwijnt bij het verhitten. Denk maar aan aubergine. 


Paprika's gevuld met gehakt, rijst en courgette

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 6 paprika's)

  • 400 gram zilvervliesrijst
  • 1 groentebouillonblokje
  • 6 grote rode paprika's
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1-2 Spaanse pepers, fijngehakt
  • 500 gram rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook, uit de pers
  • 1,5 theelepel karwijzaad
  • 1,5 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel zwarte peper, gemalen
  • 1 courgette, in kleine blokjes (± 300 gram)
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes
Kook de zilvervliesrijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg aan het kookwater het bouillonblokje toe in plaats van zout. 
Snijd een kapje van de bovenkant van de paprika's. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees van het kapje in kleine stukjes. Houd die even apart. 
Verhit de olie in een braadpan en fruit hierin de ui en peper een paar minuten . Voeg het gehakt toe en bak rul. Voeg knoflook, karwijzaad, kurkuma, peper, zout naar smaak, de helft van de courgetteblokjes, de helft van de tomaat en 1 deciliter water toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen zonder deksel op de pan. Meng de helft van de rijst erdoor. Vul de paprika's met het gehakt-rijstmengsel. Zet ze in een ovenschaal en giet er wat water in. Hiermee voorkom je dat ze aan de onderkant vastbakken en verbranden. Bak de paprika's 30 minuten op 200C.
Verhit nog een klein beetje olie in de pan waar de vulling zat en bak hierin de rest van de courgetteblokjes een paar minuten. Meng de rijst, de achtergehouden restjes paprika en tomaat en lente-ui erdoor. Houd warm tot de paprika's gaar zijn.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten