donderdag 27 september 2018

Vijgenjam met een tikje anijs


Misschien heb je nog geluk van de week en kun je voor € 4-5 nog een doos vijgen op de kop tikken op de markt. Een vijg is een kwetsbare vrucht, en voor deze prijs weet ik dat ze snel op moeten. De beste kunnen nog wel een paar dagen mee als je ze in de koelkast bewaart, maar de meeste moeten toch echt wel snel verwerkt worden. Ik maakte er toch maar weer een keer een favoriete jam mee. Weliswaar eten we minder brood bij het ontbijt en daarmee minder jam, maar zo'n pot is ook een leuk kadootje. 


Had ik trouwens bijna vijgenjam met komijn gemaakt. Ik vul mijn specerijenpotjes altijd bij uit een grotere zak die ik bij de toko koop en had ik het potje anijszaad bijgevuld met komijnzaad. Nu lijken ze best op elkaar, maar je ruikt toch wel degelijk verschil. Ik snap dus ook niet zo goed dat ik dat niet opgemerkt heb bij het vullen.

Vijgenjam met een tikje anijs

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 5 potten)

 • 1 sinaasappel
 • 1,2 kilo verse vijgen
 • 2 theelepels anijszaad, heel iets fijner gevijzeld
 • 500 gram geleisuiker 2:1
Maak de jampotten brandschoon. Ik boen de potten en deksels daarvoor in een heet sodasopje en spoel ze na met kokend water en laat ze omgekeerd op een schone theedoek uitlekken. 
Boen de sinaasappel schoon. Rasp er wat schil vanaf. Pers de sinaasappel uit en en vul aan met water tot 1,25 deciliter water. Doe vocht en rasp in een pan. 
Was de vijgen en snijd ze in kleine stukjes. Breng de vijgen aan de kook. Zet er heel kort de staafmixer in om het grof te pureren. Je moet wat stukjes overhouden. Voeg de geleisuiker en het anijszaad toe. Breng weer aan de kook en kook 4 minuten door. (Of zolang als de verpakking van je geleisuiker zegt.) Vul de potten met de hete jam en draai de deksel erop. 

4 opmerkingen:

 1. Best bijzonder met komijn... jij gzat dus niet voor de cd zaterdag maar voor dit? Xx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, dat is wel een goed idee zeg. (raar, ik krijg geen email meer als iemand een reactie achterlaat)

   Verwijderen
 2. Het potje eindelijk opengemaakt. Maar het is heerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen