maandag 3 september 2018

Pompoen, zwarte en gele boontjes, waterkers met noten en blauwe kaas

Deze plek stond al lang op mijn lijstje om een keer naar toe te fietsen: de Ommuurde tuin in Renkum. Een prachtige moestuin met veel bijzondere groentesoorten waar je door heen mag lopen, kunt zitten en een kopje soep nemen en verse groente kunt kopen. Het kwam er maar niet van, tot ik op een najaarsdag vorig jaar eindelijk mijn fiets pakte. Het plan was heen via de dijk en terug via Oosterbeek, maar gezien de harde tegenwind op de heenweg verwisselde ik dat maar snel even. Dus heen was af en toe een helling op,  maar terug ging super met de wind in de rug op een open dijk. Ik kocht er onder andere gele snijbonen en paars-zwarte sperziebonen. Waar ik bang voor was, gebeurde ook: paars-zwarte kleurstof lost op in water. Ik hield donkergroene sperziebonen over. 



Ik kocht er onder andere de paars-zwarte sperziebonen en gele snijbonen die je hierboven op de foto ziet. Waar ik bang voor was gebeurde ook: bij het koken loste de paars-zwarte kleurstof op in het water. Ik hield donkergroene sperziebonen over. Als je goed kijkt op de foto hieronder, zie je dat ze net iets donkerder zijn dan normaal. 


Pompoen, zwarte sperziebonen en gele snijbonen met noten en blauwe kaas

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 personen)
  • 1 kleine hokkaidopompoen (±800 gram)
  • 1 eetlepel (olijf)olie
  • 3 teentjes knoflook, ongepeld
  • 250 gram (zwarte) sperziebonen
  • 250 gram (gele) snijbonen
  • handvol waterkers (±1/4 bosje)
  • 75 gram fourme d'ambert (of andere blauwe kaas), in kleine stukjes
  • 75 gram gemengde noten, geroosterd
  • 3 eetlepels hazelnootolie
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • peper, zout
Was de pompoen en verwijder eventuele lelijke stukjes schil. Halveer en schep de pitten en draden eruit. Snijd de pompoen in blokjes. Doe de blokjes in een ovenschaal met de teentjes knoflook en schep om met de olie. Zet in de oven en laat op 180C in 20-25 minuten gaar worden. 
Haal de boontjes af. Kook de zwarte sperzienbonen in een bodempje water een paar minuten tot ze net gaar zijn. Heel misschien zit er dan nog wat zwarte kleur in. Giet af en spoel even met koud water na. Ze hoeven niet helemaal af te koelen maar ze moeten ook niet meer doorgaren. 
Snijd de gele snijbonen in stukjes van 2 centimeter en kook deze ook een paar minuten. Spoel ook kort af om de ergste hitte eruit te krijgen. 
Meng de hazelnootolie met de azijn en pers de teentjes gepofte knoflook erboven uit. Breng op smaak met peper en zout. 
Meng de dressing door de pompoen en schep de zwarte en gele boontjes erdoor. Meng de waterkers erdoor. Bestrooi met de noten en de blauwe kaas. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten