donderdag 6 september 2018

Mosselen (of kip) in pittige chilisaus


Om eerlijk te zijn ben ik niet zo van de geen of minder suiker en het vaak daarmee gepaard gaande gebruik van (kunstmatige) zoetstoffen. Een grote leverancier van (teveel) suiker, frisdrank of vruchtensap, drink ik eigenlijk niet. Ik houd het bij thee en water en 1 kop koffie met een klein schepje suiker. Dat wel. Verder gebruik ik weinig pakjes en zakjes bij het avondeten, dus daar komt geen extra suiker mee naar binnen. Dus ik zie voor mezelf niet zoveel noodzaak om producten met minder suiker te kopen.
Daar komt bij dat ik bepaalde suikervervangers vaak niet lekker vind. In de vakantie (toen heb ik wel - zeker voor mijn doen - veel cola gedronken, maar daar staat tegenover dat we haast geen koekjes of taart hebben gegeten) dacht ik "ik neem een keer sprite ter afwisseling; vroeger koos ik altijd 7up in plaats van cola." Bij de eerste slok had ik daar al spijt van: bah, aspartaam. Ik voel dat in mijn keel. Later herinnerde ik me dat ik ergens een keer gelezen had dat Sprite nog maar 1 variant kent: alleen nog suikervrij. Volgens onderzoek vindt de consument met en zonder net zo lekker smaken. Duidelijk dus dat ik niet met dat onderzoek heb meegedaan.  Blijkbaar kreeg ik geïmporteerde Sprite, want de Sprite in Albanië heeft nog gewoon suiker. Naast aspartaam ben ik ook niet echt een liefhebber van stevia. Thuis in de koelkast staat limonadesiroop mango-biet-appel van de AH. Dat leek me wel wat om te proberen. Een wat volwassener smaak limonade. Maar hierin zit onder andere stevia. En dat proef ik als een soort nasmaak van drop. Ook niet geslaagd voor mij.
Ik was dus benieuwd of je de suikervervanger (stevia) in deze chilisaus met minder suiker van Improba*) ook proeft. Ik niet. Als jij dus geregeld chilisaus gebruikt en je suikerinname iets wilt verminderen, zonder het te proeven is dit product een goed alternatief.

Bij deze mosselen (of kip) in pittige chilisaus aten we mihoen met paprika, spitskool, mango en lente-ui.

Pittige chilisaus

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 4 centimeter gember, fijngehakt
  • 1-2 kleine scherpe rode pepertjes (rawit), heel fijngehakt
  • 150 milliliter zoete chilisaus
  • 300 gram gekookte mosselen of 300 gram kipblokjes
Verhit de olie in een pan(netje) met dikke bodem. Fruit ui, gember en peper een paar minuten tot ze beginnen te kleuren. Voeg de zoete chilisaus en 100 milliliter water toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen. 
Als je  mosselen gebruikt: Laat de mosselen op laag vuur warm worden in de saus. 
Als je kip gebruikt: Bak de kipblokjes in een klein beetje olie op hoog vuur rondom bruin. Doe de saus er bij en nog 2 eetlepels water. Breng aan de kook en laat daarna op laag vuur ± 10 minuten pruttelen tot de kip gaar is. 

*) de chilisaus kreeg ik in via Kroonophetwerk in de foodybox zomer 2018

Geen opmerkingen:

Een reactie posten