maandag 24 september 2018

Knapkoek (foodblogswap)


Waar ik vorige maand bijna op de laatste dag van de maand pas mijn gerecht voor de foodblogswap maakte, was ik deze maand heel snel. Als de verdeling is gemaakt, kijk ik altijd even snel op het aan mij toegewezen blog of ik daar wat mee kan of ik dat ik 'm echt moet doorspitten om iets te vinden wat in mijn kookplanning past. Deze keer hoefde ik niet lang na te denken. Ik kookte van de blog van Inge, en een van haar meest recente blogs was een koekjesrecept. Een streekkoekje uit Maaseik: knapkoek. Dat kende ik niet en mijn koektrommel was leeg, dus dat was een gemakkelijke keus. Ik heb er alleen geen eigen draai aan gegeven, want aan een authentiek streekkoekje ga je natuurlijk niet knutselen.

Het zijn heerlijke, knapperige koekjes geworden. Inge waarschuwt om echt maar een snuf kaneel door het deeg te doen, dus daar heb ik me braaf aan gehouden. Maar om eerlijk te zijn proefde ik het niet terug. Dus als ik de koekjes nog een keer zou bakken, zou ik er meer kaneel door doen. In mijn voorraadkast stond ook nog een zak parelsuiker. Ooit gekocht bij de Aldi; zo'n tijdelijk artikel. Hier vond ik wat meer informatie over de grootte van suikerkorrels. Mijn parelsuiker is denk ik P2, dus tussen een stoffen servet sloeg ik ze nog iets fijner met mijn vleeshamer. Zo kreeg ik mooie suikerkorrels op de bovenkant van de knapkoek.

O, en de koektrommel is nu natuurlijk al lang weer leeg. 

Knapkoek (foodblogswap)


  • 125 gram boter, in blokjes
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 1 ei
  • snuf kaneel naar smaak
  • snufje zout
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • parelsuiker/greinsuiker om mee te bestrooien
Doe de blokjes boter en basterdsuiker in een kom en kneed met je handen door elkaar. Het is handiger om dit met 1 hand proberen te doen, omdat je straks nog andere dingen moet toevoegen. Of breek het ei alvast van te voren in een kommetje en weeg het bakmeel af. 
Voeg ei, kaneel, zout en vanillesuiker toe en kneed door elkaar. 
Zeef het bakmeel boven de kom en kneed dat ook door het deeg. Vorm min of meer een bal van het deeg en pak in folie of een zakje of in een kom met deksel en zet een uur in de koelkast. 
Bekleed de bakplaat met bakpapier of bakfolie. Rol het deeg hierop uit tot een plak van 3 millimeter dun. Snijd het deeg in de vorm die je de koekjes wilt geven, maar snijd het deeg niet helemaal door. Bestrooi met de parelsuiker en druk iets aan. 
Bak de knapkoek op 180C in ± 18 minuten lichtbruin. Haal de koek uit de oven en snijd nog een keer over de snijlijnen. Laat afkoelen en breek eventueel nog verder los als de koekjes nog een beetje aan elkaar vastzitten. Bewaar in een koektrommel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten