donderdag 20 september 2018

Vakantie-eten - Albanië 3 - ontbijt - petulla

De eerste ontbijtervaringen in Tirana waren gelukkig niet maatgevend voor de rest van de vakantie. Het appartement was ruim, had 2 badkamers, aardige en goed communicerende host, prima locatie maar het ontbijt, tja, dat was niet ons ding. Een soort zoet croissantje uit (waarschijnlijk) een supermarktverpakking. Gelukkig zat er een supermarkt onder ons appartement dus kochten we maar ons eigen ontbijt. Manlief was wel erg tevreden over de koffie - een lavazza-apparaat met capsules.

Nagenoeg op alle plekken waar we sliepen was het ontbijt inbegrepen. Op 1 plaats na was het een geserveerd ontbijt, en geen massaal buffet. Maar ook bij in de buffetopzet was er plek voor een vers gebakken omelet. Dat ei, gebakken of gekookt, was er eigenlijk overal. Lekker vers uit de pan, en dus geen bak rubberachtig roerei dat al tijden in een warmwaterbak staat.Bij het ontbijt hierboven zat er ook nog een pannenkoekje bij. Verder lekkere vijgenjam met grote stukken vijg. Kaas en boter en yoghurt, vaak zelfgemaakt of anders van de buren vandaan, stond ook altijd op tafel. De boter was soms wel erg kazig van smaak. Dat zijn wij niet meer zo gewend. Het lekkerst ontbijt kregen we in Berat, bij Lili. Daar kregen we ook petulla, een soort kruising tussen pannenkoekjes en oliebolletjes. Volgens mij betekent het woord petulla gewoon pannenkoek of iets van gefrituurd deeg. Bij het googelen naar een recept zag ik ook petulla Amerikane voorbij komen en recepten voor "fried dough". Om nog een beetje van de vakantie terug te halen, bakte ik laatst voor het ontbijt ook petulla. Nou ja, eigenlijk voor de lunch. Want het deeg moet een tijdje rijzen, en dan was de lunch qua planning wat praktischer. Jammer genoeg hadden we thuis niet zulke lekkere honing als in Albanië.Petulla

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 1,25 deciliter melk
  • 1 deciliter water
  • 1,5 theelepel droge gist
  • 1 ei
  • 350 gram bloem
  • snuf zout
  • (zonnebloem)olie om in te bakken/frituren
  • honing
Verwarm melk en water tot handwarm en roer dan de gist erdoor. Laat 5 minuten staan. Klop dan het ei erdoor. 
Doe de bloem en het zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden. Giet er beetje bij beetje het vocht bij terwijl je met een vork vanuit het midden de bloem erdoor klopt. Op het eind is het even flink werken want het is meer een deeg (nog iets steviger dan oliebollenbeslag) dan een beslag zoals dat voor pannenkoeken. Dek het deeg af met een vochtige theedoek, een deksel of plastic folie en laat 1 uur rijzen.
Verhit een laagje olie van ± 1,5 centimeter in een (gietijzeren) pan met dikke bodem tot 175C. Laat hierin voorzichtig stukjes/bolletjes deeg vallen en frituur deze tot ze goudbruin zijn. Keer halverwege een keer om. Leg ze op een bord met daarop een stukje keukenrol om het teveel aan olie op te nemen. Serveer op een schoon bordje met een sliert honing erover gesprenkeld. 
Om in Albanese eetsfeer te blijven kun je er ook nog een feta-achtige kaas bij geven. 

1 opmerking: