Een kleine variant op deze vijgenjam vind je hier. In dat recept gebruik ik geleisuiker en voeg ik kaneel, steranijs en kruidnagel toe.
Vijgenjam
- 2 kilo rijpe, zoete vijgen
- 500 gram appel
- 1 citroen
- 1,8 - 2 kilo suiker
Rasp de appel grof. Pers de citroen uit en doe het sap bij de appelrasp. Laat ook een nachtje staan. Bewaar de vliesjes en het wit van de binnenkant van de citroen, doe dit in een stukje doek en leg dit op de klokhuisstukjes.
Was de volgende dag de vijgen, snijd het harde steeltje eraf en snijd ze in stukjes. Doe ze in een grote, liefst wijdere pan. Doe de suiker erbij en roer. Laat een uurtje staan zodat de vijgen vocht loslaten en de suiker alvast wat oplost. Leg een schoteltje in de diepvries.
Doe dan de appelrasp erbij en het water waarin het klokhuis heeft gestaan. Doe ook het doekje met de citroenvliesjes in de pan. Breng aan de kook terwijl je geregeld roert en de suiker verder oplost. Laat zon 10 minuten koken.
Test dan of de jam goed is door een lepeltje op het ijskoude schoteltje te gieten. De jam koelt nu direct af. Je kan nu oordelen of de jam dik genoeg is. Kook anders nog 2-4 minuten langer.
Doe de jam over in schone potten. Draai de deksels erop.
Test dan of de jam goed is door een lepeltje op het ijskoude schoteltje te gieten. De jam koelt nu direct af. Je kan nu oordelen of de jam dik genoeg is. Kook anders nog 2-4 minuten langer.
Doe de jam over in schone potten. Draai de deksels erop.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten