vrijdag 17 juni 2011

Hartige taart met gruyere en dille

Dit is één van de eerste gerechten die ik gemaakt heb tijdens mijn 12 weken op Ballymaloe. Daar maakte ik het deeg, zoals ook in het recept beschreven, met de hand. Nu, thuis, maak ik meestal gebruik van de keukenmachine en maak ik 2 ladingen deeg in een keer. Ik heb deze taart nog niet opnieuw gemaakt, maar nu ik dit zo weer schrijf, loopt het water me alweer in de mond. Onthouden voor als mijn dille in de tuin allemaal is opgekomen en ik dan niet meer weet waar ik het nu weer in moet gebruiken.


Hartige taart met gruyere en dille

(quichevorm doorsnee 22 cm)
 • 175 gram bloem
 • snufje zout
 • 75 gram koude boter, in klein blokjes
 • 1 eigeel
 • 2 theelepels koud water
 • 75 gram geraspte gruyere
 • 2 eetlepels verse dille, fijngehakt
 • 350 ml slagroom
 • 4 eieren
 • 25 gram geraspte parmezaanse kaas
 • zout
 • peper
 • nootmuskaat
Zeef de bloem met het snufje zout boven een kom. Doe de boterblokjes erbij. Wrijf de boterblokjes snel fijn met de bloem zodat je kruimels krijgt. Klop het eigeel los met het koude water. Meng dit snel door de kruimels heen totdat het deeg een bal vormt. Pak de deegbal in plasticfolie en leg een half uur in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 180C. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed de quichevorm met het deeg. Leg een velletje bakpapier op de deegbodem en leg hierop een steunvulling (bijvoorbeeld droge bonen). Bak de taartbodem 15 minuten in de oven. Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak dan nog 5 minuten. Haal uit de oven en laat iets afkoelen. 
Klop voor de vulling de eieren los met de slagroom en meng met dille en de gruyere. Breng op smaak met peper en zout en versgeraspte nootmuskaat. Bedenk dat de kaas van zichzelf al vrij zout is.
Giet de vulling voorzichtig in de taartbodem. Bestrooi met de parmezaanse kaas. Bak de taart 30 minuten in een oven van 180C tot de vulling net gestold is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten