donderdag 2 juni 2011

Bladerdeegtaartje met vanillepudding en rood fruit


Dit taartje is gemaakt met zelfgemaakt (bijna)bladerdeeg. Hij ziet er heel mooi uit, maar is natuurlijk niet netjes in stukken te snijden en in hapjes te verdelen. Hij was wel erg lekker.

Ik maakte van deze hoeveelheid 2 deeg- en puddingcirkels met een doorsnee van zo´n 12 cm. Dan kon ik de ene zaterdag en de andere zondag in elkaar zetten. Want eenmaal in elkaar gezet, moet je de taart wel direct opeten anders verliest het deeg zijn knapperigheid.

Bladerdeegtaartje met vanillepudding en rood fruit

 • 300 gram flaky pastry of bladerdeeg
 • beetje losgeklopt eigeel
 • suiker om te bestrooien
 • 500 ml melk
 • 20 gram custardpoeder
 • 50 gram suiker
 • 2 theelepels vanille-extract
 • 3 blaadjes gelatine
 • 200 ml slagroom
 • aardbeien en frambozen
 • poedersuiker
Verdeel het bladerdeeg en twee delen. Rol een deel uit tot een lap van ± 2 mm dik. Probeer al een cirkel te maken bij het uitrollen. Snijd hieruit een cirkel met een doorsnee van ± 12 cm. (*) Leg de deegcirkel op bakpapier of een bakmatje op de bakplaat. Bestrijk met eigeel en bestrooi met suiker. Doe hetzelfde met het andere deel van het deeg. Zet de bakplaat in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 220C. Bak de cirkels in de hete oven in ± 20 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster en bewaar daarna tot gebruik in een luchtdichte trommel.
Roer het custardpoeder en de suiker met een scheutje melk tot een papje. Breng de rest van melk aan de kook. Als de melk kookt, voeg je het custardpapje toe en roer je dit goed door de melk. Laat 2 minuten pruttelen. Laat afkoelen en roer af en toe. Wrijf eventueel door een zeef om de laatste klontjes eruit te halen. 
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water. Verwarm een paar lepels van de custardvla tot heet en los hierin de uitgeknepen gelatine in op. Roer dit door de rest van de vla. Meng ook het vanille-extract erdoor. 
Klop de slagroom stijf en spatel dit door de (afgekoelde) custardvla. 
Bekleed 2 ronde, iets diepe, schaaltjes met een platte bodem en een doorsnee van ± 11 cm met plastic folie. Wrijf hier een heel klein beetje neutrale olie op uit en giet de pudding in de schaaltjes. Laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.  
Voor het in elkaar zetten van de taart snijd je 1 deegcirkel horizontaal voorzichtig doormidden. De onderste deegcirkel leg je met de bovenkant op een puddingcirkel. Voorzichtig draai je dit samen om, en leg je op een plat bord. Verwijder nu het schaaltje en het plastic folie. Leg de bovenste deegcirkel op de pudding. Bestrooi de bovenkant met poedersuiker en verdeel aardbeien en frambozen erover. Eventueel kun je nog plakjes aardbeien aan de zijkant zetten. 

* bewaar de afsnijdsels voor bijvoorbeeld zoutjes. Kneed ze niet door elkaar, maar stapel op elkaar, dan houd je de laagjes in het deeg. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten