woensdag 22 juni 2011

Bolletjes bij borsjt

Om een idee van een recept voor de soep van gisteren te krijgen bladerde ik wat in mijn Culinaria Russia. De Culinariareeks (ik heb Italia, Griekenland, Espana, Russia, Frankrijk, De Cariben en USA) geven een behoorlijk uitgebreide beschrijving, met veel foto´s van de eetcultuur, gebruikte ingrediënten in een land. Ik gebruik ze vaak als naslagwerk. De recepten zijn niet altijd goed geredigeerd, maar om snel na te kijken wat er ook al weer in dat standaardgerecht zat, erg handig.


foto-pampoesjky
In de Culinaria Russia, in het hoofdstuk over de Oekraïne, staat een recept voor borsjt. Maar daarnaast ook een recept van de bolletjes die daar bijna altijd bij gegeten worden. Het klopt ook dat wij deze in Kazachstan, bij het Oekraïense restaurant, erbij geserveerd kregen.







Bolletjes bij borsjt (pampoesjky)

(15 stuks)
  • 400 gram bloem
  • 15 gram droge gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 180 ml lauwwarm water
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 bosje peterselie
  • 40 gram zachte boter
Klop het ei los met 2 eetlepels water en bewaar ruim 1 eetlepel van het mengsel om de broodjes mee te bestrijken. 
Doe alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine / broodbakmachine en kneed  ± 8 minuten tot een soepel deeg. Vet een kom licht in met wat olie, en stort het deeg daarin. Dek af met plasticfolie of een vochtige theedoek en laat op kamertemperatuur 1,5 rijzen. 
Verdeel het deeg in 15 gelijke delen en rol elk deel tot een bolletje. Leg ze op een ingevette bakplaat. Houd ongeveer een centimeter tussenruimte. Dek af met een theedoek en laat nog zo´n 3 kwartier rijzen. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met het achterhouden ei. 
Verwarm de oven voor op 190C. Bak de broodjes 10 minuten.
Stamp de knoflook fijn in een vijzel. Hak de peterselie fijn en roer deze door de knoflookpuree. Roer er wat zachte boter door. 

Bestrijk de bovenkant van de broodjes, als ze net uit de oven zijn, met het knoflookpeterselieprutje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten