maandag 13 juni 2011

Zalmblokjes met sesam, gember en wortel

Om dit blog elke keer maar weer te vullen, moet ik telkens wat anders eten. Dat klinkt wel leuk, maar sommige dingen zijn gewoon lekker en wil je vaker eten. Zoals de zalm van laatst. Maar ja, die stond al op mijn blog. Op mijn "ooit nog eens te koken-lijstje" stond gelukkig ook nog de combinatie van zalm en sesamzaad met een aziatisch tintje. Dat is het deze keer geworden. Dit was lekker. Ook mannetje Q vond het lekker. Nu dus weer iets voor op mijn "lekker maar staat al op mijn blog-lijstje"......




Zalmblokjes met sesam, gember en wortel

(2 personen)
  • 200-250 gram verse zalmfilet
  • 1/2 rode peper
  • 2 theelepels verse gemberwortel, geraspt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 theelepel vissaus
  • sap van 1 limoen
  • 350 gram wortel / winterpeen
  • 1 theelepel gemberwortel, geraspt
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel bloem
  • 2-3 eetlepels zonnebloemolie
Snijd de zalmfilet in blokjes van ongeveer een kubieke centimer.
Snijd de rode peper heel fijn. Meng met de gemberwortel. Pers het teentje knoflook er boven uit. Roer de sesamolie, vissaus en het limoensap erdoor. Roer de marinade door de zalm en zet in de koelkast. Laat minimaal een half uur intrekken, maar langer kan prima.
Schrap of schil de wortels. Schaaf ze in dunne plakjes of linten. Doe de wortel in een pan en giet er een klein kopje water bij en voeg ene theelepel gemberwortel toe. Breng aan de kook en laat vervolgens op laag vuur in ± 10 minuten gaar worden. Controleer of het niet droogkookt. 
Meng het sesamzaad en de bloem door de zalm. Verhit de olie in een wok of koekenpan. Bak de zalmblokjes in ± 5 minuten gaar. Schep voorzichtig om, want het is de bedoeling dat de korstjes die op sommige zalmblokjes zitten aan de zalm blijven en niet in de pan achterblijven. 
Schep de wortel in een mooie schaal en schep de zalm er boven op. Serveer met mihoen of rijst.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten