dinsdag 14 juni 2011

Koken met kinderen - tajine van gehaktballetjes

Afgelopen vrijdag heb ik nog een keertje mee geholpen met de crea. En voor komende vrijdag moet ik nog wat verzinnen, want dan mag ik nog een keer. Het is een andere groep dan de vorige keer, dus ik kan op de herhaling gaan, maar dat vind ik niet zo leuk. Ik had verzonnen om couscous met een (snelle) tajine te maken. Die couscous eist wel wat strengheid. Ik had het thuis - ik zag die zak al openscheuren - al afgewogen en in een plastic zakje gedaan. Het eerste dat een van de kinderen deed was met dat zakje gaan jongleren. Gelukkig ging het goed. Maar later was er één blijkbaar verveeld, en heeft 5 minuten met zijn handen in de droge couscous zitten roeren, dus de hele tafel lag onder de korreltjes. Afgezien daarvan is het verder wel goed gegaan. Helaas viel het niet zo in de smaak. Er was weinig animo om te proeven.

Couscous met gehaktballetjestajine

(4 personen)

voor de couscous:

Keukengereedschap:
  • wijde kom
  • maatbeker
  • weegschaal
  • vork
  • 2 kommetjes/kopjes
  • schaar
  • citruspers
  • waterkoker
  • rasp
  • theelepel 

Ingrediënten:
  • 300 gram couscous
  • ½ theelepel zout
  • paar takjes munt
  • paar takjes koriander
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • ½ citroen
1. Doe de couscous in een wijde kom. Bestrooi met zout. 
2. Breng 3,5 deciliter water aan de kook. Giet het kokende water langzaam over de couscous. Zorg dat je het water over het hele oppervlak verdeelt.
3. Laat 5 minuten staan. Schraap dan met de vork het bovenste laagje los zodat je losse korreltjes krijgt. Doe hetzelfde met de rest van de couscous. De losse korrels kun je een beetje opzij schuiven.
4. Haal de blaadjes van de takjes munt. Doe ze in het kleine kommetje. Doe ook de koriander daarbij. Knip dan met de schaar de kruiden fijn terwijl ze in het kommetje zitten. Je kan de kruiden ook fijnhakken/fijnsnijden. 
5. Boen de citroen schoon.
6. Rasp de schil (alleen het geel) eraf. Doe in een kommetje.
7. Pers de citroen uit. Doe het sap bij de rasp in het kommetje.
8. Doe de olijfolie er ook bij en klop tot het gemengd is. Giet dit over de couscous en strooi de fijngeknipte kruiden er ook over. Schep het dan voorzichtig door elkaar.


voor de tajine met gehaktballetjes, wortel, abrikoos en kikkererwten:

Keukengereedschap:
  • kom
  • vork
  • knoflookpers
  • rasp
  • theelepel  
  • bord
  • dunschiller
  • mesje
  • blikopener
  • snijplank/bord
  • braadpan
  • pollepel oid
  • schuimspaan 

Ingrediënten:
Gehaktballetjes:
  • 250 gram gehakt
  • ¼ ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel zout                 

Rest van de tajine:
  • 500 gram wortel
  • blik kikkererwten (400 gram)
  • 100 gram gedroogde abrikoos
  • 2 deciliter water
  • ½ theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen koriander          
  • 1 theelepel komijn  
  • zout, cayennepeper naar smaak

1. Doe het gehakt in de kom en maak het al een beetje los met een vork.
2. Pers het teentje knoflook erboven uit.
3. Rasp het stukje ui erboven. 
4. Strooi de komijn, koriander, kaneel en zout erbij. Strooi niet alles op 1 plek, maar verdeel het een beetje.
5. Kneed dan alles heel goed door elkaar. Draai kleine (iets groter dan een knikker) gehaktballetjes van het mengsel. Leg ze op een bord.
6. Schil de wortel en snijd in kleine blokjes. Handig is om de wortel eerst in de lengte in repen te snijden en dan elke reep in stukjes.
7. Snijd of knip de gedroogde abrikozen elk in 6 stukjes.
8. Maak het blik kikkererwten open en giet het vocht af in de gootsteen.
9. Verhit de braadpan of hapjespan. Als de pan heet is, doe je de gehaktballetjes erin. Er hoeft waarschijnlijk geen olie in want er komt genoeg vet uit het gehakt. Wacht pas met het omdraaien van de gehaktballetjes als ze vanzelf loslaten. Dit merk je als met de pan schudt. Rol ze dan voorzichtig om.
10. Na zo´n 10 minuten zijn de balletjes (bijna) gaar. Schep ze met de schuimspaan uit de pan en leg ze op een bord. (niet hetzelfde waar de rauwe op gelegen hebben)
11. Bak de wortel even aan in het achtergebleven bakvet.
12. Bestrooi met zout, kaneel, koriander en komijn. Voeg 2 dl water toe, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. 
13. Doe dan de abrikozen en kikkererwten en de gehaktballetjes erbij. Voeg misschien nog een beetje water toe Schep voorzichtig door elkaar en laat nog 5-10 minuten pruttelen tot alles heet en gaar is.
14. Proef of het sausje pittig en zout genoeg is. Strooi er anders nog een beetje zout en cayennepeper bij. 

1 opmerking: