donderdag 16 juni 2011

Ballymaloe

afbeelding-ballymaloe-cookery-school
Geen recept deze keer. In mijn stukjes verwijs ik af en toe naar Ballymaloe. In het welkom staat daar wel wat over geschreven, maar wat is het nu? En wat heb ik daar gedaan?

Ballymaloe Cookery School is, zoals de naam al zegt, een kookschool. De school ligt in Ierland, in Shanagarry, ongeveer 30 km ten oosten van  Cork. De school is klein begonnen in 1983 en is opgericht door Darina Allen. Zij en haar man Tim waren boeren, maar als gevolg van hoge arbeidskosten en andere invloeden werd dat hoe langer hoe minder rendabel. Darina werkte als kok en met die 2 achtergronden is ze de school gestart. De invloed van het boerenleven is nog heel goed zichtbaar. De school zit in een oude boerderij met bijgebouwen en een deel van de groente wordt zelf verbouwd. Het is een echt familiebedrijf. Darina´s broer Rory is een van de leraren en haar schoondochter Rachel Allen (in Ierland en Groot-Brittannië bekend als TV-kok, ze werkt ook mee aan Delicious) ook.

Het cursusaanbod omvat kookdemonstraties en actieve cursussen variërend van 1 dag tot 12 weken. Deze 12-Week Certificate Course heb ik dus gedaan.


12 Weken lang met eten en koken bezig. Hoe zag dat er uit? In de ochtend kookte ik. Ik maakte, samen met een medestudent die elke week wisselde, een aantal gerechten klaar die we de middag ervoor in de demonstratie hadden gezien. Dan de lunch: eten wat we die ochtend gekookt hadden. Eén dag in de week was er extra aandacht voor theorie: een lezing over chocolade, een demo over glutenvrij eten, een verhaal van de lokale varkensfokker, informatie over waar je allemaal aan moet denken als je je eigen foodbedrijf wilt starten, voedselhygiëne, een voedselstrooptocht door de omgeving. En we zijn op schoolreisje geweest: net als vroeger met z´n allen in de bus. Naar een zalmrokerij, kaasmaakster, appelteler en farmersmarket.

De course wordt afgesloten met een theorie- en praktijkexamen. Het praktijkdeel bestaat uit het koken van een 3-gangendiner. Dit stel je van te voren samen uit de Ballymaloerecepten. Het is dus niet zoiets als een mysterybox van Masterchef. Ik maakte het volgende:
Als je meer informatie van hen wilt, kun je op hun website kijken. 

Verder heeft één van mijn medestudenten toen een blog bijgehouden dat nog steeds leesbaar is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten