woensdag 23 oktober 2013

Vijgenjam met specerijen


Ik heb weer lege potjes dus ik kan weer jam maken. Wel fijn, want op de markt hebben ze dozen vijgen voor niet al te veel geld. En vijgenjam, dat is de favo van manlief.


Vijgenjam met specerijen

(5 potten)
  • 1,2 kilo vijgen (schoon gewicht)
  • 1 theelepel kaneel
  • 5 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 1 kilo geleisuiker 1:1
Leg een schoteltje in de vriezer. 
Maak potten en deksels brandschoon
Was de vijgen, snijd het harde puntje van het "stokje" en snijd in kleine stukjes. 
Doe vijgen, kaneel, kruidnagel, steranijs en suiker  in een grote, wijde pan. Breng snel aan de kook, roer geregeld zodat de jam niet aanbrandt en de suiker oplost. 
Laat 5 minuten koken (of kijk op de verpakking van de geleisuiker). Schep een lepeltje jam op het ijskoude schoteltje. De jam koelt direct af. Als de jam rimpelt als je er met je vinger een streepje door trekt, is de jam goed. Laat anders nog even doorkoken en test opnieuw.
Giet de jam in de schone potten, draai de deksels erop en laat afkoelen. 

2 opmerkingen: