Deze jam is de uitkomst van een vriezer leegmaken (de vlierbessen lagen er al een jaar in) en een heleboel peren van de buren en weer lege potjes van de andere buren. Vlierbessen hebben sowieso suiker nodig, maar de combinatie met peren geeft nog meer nuance. Andersom voegen de vlierbessen structuur toe want alleen perenjam geeft een rare structuur.
Peervlierbessenjam
- 1 kilo peren, schoon gewicht
- 600 gram vlierbessen, schoon Gewicht
- 1,3 kilo geleisuiker 1:1
- 2 kaneelstokjes
Leg een schoteltje in de vriezer.
Maak potten en deksels brandschoon.
Was de vlierbessen en haal ze van de groene steeltjes.
Doe de peren, vlierbessen, suiker en kaneelstokjes in een grote, wijde pan.
Breng snel aan de kook, roer geregeld zodat de jam niet aanbrandt en de suiker oplost.
Laat 5 minuten koken (of kijk op de verpakking van de geleisuiker). Schep een lepeltje jam op het ijskoude schoteltje. De jam koelt direct af. Als de jam rimpelt als je er met je vinger een streepje door trekt, is de jam goed. Laat anders nog even doorkoken en test opnieuw.
Giet de jam in de schone potten, draai de deksels erop en laat afkoelen.
Giet de jam in de schone potten, draai de deksels erop en laat afkoelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten