zaterdag 26 november 2016

Specerijen voor speculaas - speculaaskruiden


Nog even en dan is het 5 december. In de aanloop naar Sinterklaas kom je om in de recepten voor zelfgemaakte speculaas en dergelijke. Die krijg je niet van mij. Ik heb niet zo veel Sinterklaasbaksels gemaakt dit jaar. Wel haal ik mijn post van vorig jaar, om zelf een specerijenmengsel voor speculaas te maken, weer even onder het stof vandaan. 

Kun je ook gemengd en al kopen, maar ik vind het leuker om het zelf te maken. Ik zit alleen een beetje met de naam. In het algemeen wordt dit mengsel speculaaskruiden genoemd. Maar het zijn voornamelijk specerijen die erin zitten. Niet dat het verschil hard vastligt, maar bij kruiden denk ik meer aan groen en blaadjes, al dan niet in gedroogde vorm. Bijvoorbeeld munt, tijm, rozemarijn. Bij specerijen gaat het meer om anderen delen van een plant zoals bijvoorbeeld bloemknopjes of bast. Denk aan kruidnagel, kaneel, gember. Koriander is dan weer zo'n gewas dat niet kan kiezen: blad en steeltjes zijn kruid maar zaadjes zijn specerij in mijn beleving. Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit, het gaat erom dat het een lekker kruiden... eh specerijenmengsel is. 

Ik heb mijn blogpost over het zelf maken van het specerijenmengsel wel de naam speculaaskruiden meegegeven. Op die manier hoop ik dat er toch een SEO-kruimeltje naar mijn blog verwijst.

Ik heb al deze specerijen standaard in mijn la met kruidenpotjes (what's in a name) zitten. Maar ik kan me voorstellen dat je dat niet hebt, toch zelf je speculaasspecerijen hebt gemaakt en nu een paar dingen over hebt. Daarom een lijstje met recepten waarin je deze specerijen nog meer kunt gebruiken.


SteranijsAnijszaadKardemomKruidnagel

  • Niet om te eten, maar om op te hangen en ervoor te zorgen dat je huis lekker ruikt: sinaasappel met kruidnagel.
  • Natuurlijk spekkoek. Daar kun je, naast de kruidnagel, ook je kardemom, anijs en kaneel in kwijt. 
  • Ook niet te vergeten: kruidnagel hoort natuurlijk in hachee.
  • Hartige taart met prei en een lekker specerijenmengsel. 


Korianderzaad

  • 't Klink een beetje vreemd, maar het is echt lekker: bietjes en paprika in een kruidige tomatensaus. 
  • Dit was ook erg lekker: plov, het nationale Oezbeekse gerecht. 
  • In Mexicaanse gerechten: bijvoorbeeld in deze chili op een gepofte zoete aardappel.
  • En zo kan ik nog wel doorgaan. Ik gebruik heel vaak koriander. Vooruit nog één: hoe je zelf garam masala maakt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten