donderdag 17 november 2016

Cheesecake met hazelnoot, bruine suiker en bramen


Geïnspireerd door een recept in de septembereditie van BBCGoodFood bakte ik deze cheesecake met hazelnoot, muscovado suiker en bramen. In dat recept werd de cheesecake in de slowcooker bereid. Die heb ik niet. Als alternatief werd wel de au-bain-marie-in-de-oven-methode gegeven maar dat vond ik teveel gedoe. Ik gebruikte gewoon hazelnoten, bramen en bruine basterdsuiker in het cheesecakerecept dat ik de laatste tijd succesvol gebruik. Wel weer een beetje omgerekend naar een iets grotere vorm.
Muscovado suiker is (deels) ongeraffineerde suiker met een hoog melassepercentage, vandaar de donkerbruine kleur. In Britse en Amerikaanse recepten kom je het wel vaker tegen. Ik vervang het meestal door donkerbruine basterdsuiker. Als je er meer over wilt weten, lees dan de wikipedia over muscovado suiker. Een snelle glimp op de zoekresultaten zegt mij dat de ene muscovado suiker de andere niet is. Het is in geen geval een beschermde productnaam. Vroeger was het eerder een armeluissuiker (want niet geraffineerd) terwijl nu de muscovado als "gezonde" (en dus dure) suikervariant wordt neergezet. 


Cheesecake met hazelnoot, bruine suiker en bramen

(springvorm 20 centimeter doorsnee)

 • 100 gram boter
 • 100 gram mariabiscuitjes
 • 50 + 50 gram gemalen hazelnoten
 • 2 eetlepels melk
 • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 300 gram (uitgelekte) kwark
 • 300 gram roomkaas
 • 2 eieren
 • 15 gram bloem
 • 250 gram bramen (mag diepvries)
 • eventueel 1 eetlepel suiker
 • 1 blaadje gelatine
Klem een vel bakpapier tussen de rand en de bodem van de springvorm. 
Smelt de boter zachtjes in een pannetje maar laat de boter niet bruin worden. Maal de biscuitjes tot kruimels in een kleine keukenmachine (of gebruik een stevig plastic zakje en de deegroller). Meng de kruimels en 50 gram gemalen hazelnoten door de gesmolten boter. Verdeel dit over de bodem van de springvorm en druk goed aan. 
Roer de melk en de bruine basterdsuiker door elkaar in een steelpannetje. Verwarm op laag vuur zodat de suiker oplost. Roer af en toe. Op het eind mag het nog even doorkoken, maar pas wel op dat het niet te erg karamelliseert. Roer de andere 50 gram gemalen hazelnoot hierdoor. 
In kwark zit altijd nog vrij veel vocht, dus laat ik deze eerst een paar uur uitlekken in de koelkast. Gewoon een bak kwark in een zeef storten en boven een kom hangen. Weeg na het uitlekken hier 300 gram van af. 
Roer de roomkaas, kwark, eieren en bloem door elkaar. Meng er het halfafgekoelde bruine suikermengsel door. Verdeel de roomkaasvulling over de bodem. Bak de cheesecake 10 minuten op 180C. Verlaag dan de temperatuur naar 110C en bak de cheesecake nog 50 minuten. Laat 'm daarna nog een uur in de uitgeschakelde, afkoelende oven staan. Daarna kan de taart een uur of 2 verder afkoelen buiten de oven.
Week het blaadje gelatine ± 5 minuten in koud water. Snijd de helft van de bramen doormidden en verdeel over de bovenkant van de cheesecake. Pureer de rest van de bramen en proef of je er een beetje suiker door wilt. Breng de bramenpuree tegen de kook aan. Los van het vuur de uitgeknepen gelatine in de bramenpuree op. Laat afkoelen maar verdeel over de bovenkant van de cheesecake voordat het lobbig is geworden. 
Laat het bramenlaagje nog 2-3 uur opstijven in de koelkast voordat je de cheesecake aansnijdt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten