vrijdag 25 november 2016

Speculaascakejes met appel en peer (foodblogswap)


Een aantal weken geleden kon je op de blog van Stéphanie een kijkje in mijn keuken nemen. Deze maand mocht ik van haar blog koken met de foodblogswap en nam ik als het ware een kijkje in haar keuken. Naast aandacht voor de Aziatische keuken - Stéphanie is net terug van een paar maanden Azie - vind je er eigenlijk van alles wat. Ik koos voor iets zoet: een cake met speculaaskruiden en appel. Die speculaaskruiden passen natuurlijk helemaal bij de periode van het jaar, zo dicht op Sinterklaas. Eén van de appels verving ik door een peer en ik maakte kleine cakejes in plaats van een grote.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik een klein beetje twijfels over dit recept had. Cakebeslag wordt normaal gesproken gemaakt met een basis van 1 ei op 50 gram boter, 50 gram suiker en 50 gram cakemeel, waarbij je begint met het romig kloppen van boter en suiker, dan het ei toevoegt en dan het meel. Ik was bang dat het een beetje droog zou blijven. Dat was niet het geval. De appel en peer voegen genoeg smeuïgheid toe. De einduitkomst lijkt ook op cake. Daarom heb ik ze toch maar cakejes genoemd, ondanks het beetje rare recept.

Speculaascakejes met appel en peer (foodblogswap)

(12 stuks)

  • 200 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 75 gram boter, in blokjes
  • 10 gram speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 1 appel, in blokjes (± 125 gram)
  • 1 peer, in blokjes (±125 gram)
Doe bloem, bakpoeder en boterblokjes in een kom. Wrijf de bloem en boter met je vingers door elkaar. 
Verwarm de oven voor op 175C. 
Meng speculaaskruiden, zout en suiker door het bloembotermengsel. Meng dan de eieren erdoor. Schep als laatste de blokjes appel en peer door het beslag. 
Verdeel het beslag over 12 kleine cakevormpjes en bak de cakejes ± 25 minuten op 175C gaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten