Niet lekker, wel een mooi uitzicht in Ubud |
Op Bali wordt de kokos op een soort spijkerrasp geraspt. Gelukkig heb ik een blender. Samen met warm water (vruchtvlees van 1 kokosnoot met 1/2 liter water) maalde ik de kokos fijn. Daarna goot ik het door een zeef, drukte alles nog eens goed uit, en ja hoor, mijn zelfgemaakte kokosmelk was klaar. Dan heb je alleen nog een heleboel kokosrasp over. Daar maakte ik deze koek van. Dus eigenlijk is dit restverwerking. Je kunt geen gedroogde kokos in dit recept gebruiken. Dat neemt heel veel vocht op. Als je dat wel wilt, zou ik ongeveer 100 gram gedroogde kokos en in totaal 150 milliliter yoghurt gebruiken. Dan kom je een aardig eind in de richting, maar het blijft een beetje uit proberen. Ook voor het kruimellaagje zou ik de helft, dus 40 gram, kokos gebruiken.
Beetje jammer is dat deze koek niet heel lang lekker blijft, dus misschien is het beter om het halve recept te gebruiken.
Kokos-aardbeienjamkoek
- 125 gram suiker
- 100 gram zachte boter
- 100 milliliter yoghurt
- 3 eieren
- 200 gram verse kokosrasp
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 300 gram aardbeienjam
- 50 gram boter
- 80 gram verse kokosrasp
- 50 gram havervlokken
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een bakvorm of ovenschaal van ± 18 bij 25 centimeter.
Klop de suiker met de boter tot een romige massa. Klop de yoghurt erdoor. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Meng dan de kokos en het zelfrijzend bakmeel erdoor.
Verwarm de oven voor op 175C.
Verdeel het beslag over de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
Verdeel de aardbeienjam over de beslaglaag.
Smelt de 50 gram boter in een pannetje maar laat deze niet bruin worden. Meng de 80 gram kokos en de havervlokken door de gesmolten boter. Verdeel deze kruimels over de aardbeienjam.
Bak de kokos-aardbeienjamkoek in ± 35 minuten gaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten