woensdag 23 november 2016

Linzen met pompoen en palmkool


Linzen alleen zijn een beetje saai. Niet alleen wat kleur betreft, maar ook wat smaak betreft. Met dit recept geef je door de oranje pompoen en de groene palmkool kleur aan je bruine linzen. Je kunt dit zelfs als een soort van eenpansgerecht eten. De afwas geeft wel 2 pannen jammergenoeg. Maar als bijgerecht of onderdeel van een buffet is dit ook een goed idee. Ik denk erover om dit met kerst te maken. Als je 1-3 dagen ervoor ook pompoen eet, kun je de pompoen ook dan direct mee roosteren of op een andere manier garen. Zoals ik het heb opgeschreven smoor je de pompoen in de koekenpan maar als je gare blokjes pompoen hebt kunnen die ook aan het eind nog even meegewarmd worden. 

Nog even over de palmkool. Dat heeft best een dikke nerf. Voorheen riste ik het blad van de nerf en deed ik de nerf weg. Tot ik bedacht: "Broccolistronk gebruik ik ook gewoon, dus waarom de nerf van de palmkool dan niet?" Dat deed ik dus wel in dit gerecht en dat smaakte prima. Dus voortaan wordt de nerf niet meer weggegooid maar heel fijn gehakt en ook verwerkt. Daarmee is dit recept meteen mijn inzending voor het #foodblogevent van november 2016. Hanneke bedacht "No-waste" als thema voor deze maand. 


Linzen met pompoen en palmkool


  • 250 gram donkergroene (of bruine) linzen, gedroogd (of gebruik 450 gram gare linzen uit blik of pot of zak)
  • 1 laurierblaadje
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 eetlepels hazelnootolie
  • peper, zout
  • 1 + 1 eetlepel olijfolie
  • 1 groene peper, fijngehakt
  • ± 10 blaadjes salie, in reepjes
  • 500 gram (fles)pompoen (schoongemaakt gewicht)
  • 150-200 gram palmkool, in reepjes, harde nerven heel klein gehakt
Laat de linzen een half uur weken. Doe ze dan in een pan met zoveel water dat ze 2 centimeter onderstaan en doe het laurierblaadje erbij. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat in ± 25 minuten gaar koken. Proef na 20 minuten al. Giet af en roer het citroensap en de hazelnootolie erdoor en breng op smaak met peper en zout. 
Verhit ondertussen 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en fruit de peper en salie even aan. Voeg de pompoenblokjes toe en bak 2-3 minuten op hoog vuur. Voeg dan een paar lepels water toe, bestrooi met peper en zout en laat met een deksel op de pan ± 15 minuten smoren tot de pompoen beetgaar is. 
Schep de pompoen bij de linzen. 
Verhit de andere lepel olijfolie in de koekenpan en bak de palmkool al omscheppend tot deze begint te slinken. Voeg een klein beetje water toe en wat peper en zout en laat, met een deksel op de pan, nog een paar minuten stoven tot de palmkool beetgaar is. 
Als je de harde nerven ook eet (net als broccolistronk kun je die dus ook eten), doe dan bij de pompoen in de pan en laat ze gelijktijdig gaar worden. 
Schep het grootste deel van de palmkool door de linzen en pompoen. Schep alles op een mooie schaal en verdeel de rest van de palmkool erover. 

(inspiratie uit BBCGoodFood magazine oktober 2016)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten