maandag 7 november 2016

Vakantie-eten - Bali - dadar gulung - groene pannenkoekjes met kokos en palmsuiker

Waar wij het in Nederland fris houden met yoghurt als toetje, gaan de Balinezen vooral voor zoet. Veel met kokos en palmsuiker. Thuis eet ik bijna nooit een toetje, en op vakantie hebben we dat eigenlijk ook niet gedaan. Wel eens een Italiaans ijsje of een magnum, maar dat is natuurlijk geen Indonesische keuken. Deze pannenkoekjes maakte ik tijdens 1 van de kookworkshops. Ik mocht er een paar meenemen en manlief en GZQ waren ook enthousiast. Daarom heb ik ze thuis ook een keer gemaakt. Dus deze keer wel een - zoet - toetje. 

De pannenkoekjes worden groen omdat er als vocht, naast een heel klein beetje kokosmelk, "sap" van suji blad gebruikt wordt. In feite wordt het blad gepureerd met water en dan gezeefd. Dan houd je groen water over. Veel smaak voegt het niet toe. Ik denk dat sujiblad niet te vinden is in Nederland. 

Dit is de sujiplant. Zoeken op internet leidt dat het een plant in de dracaena-familie is. De dracaena angustafolia. Zo snel maar 1 bron, dus pin me er niet op vast. Iets makkelijker te vinden is pandanblad. Daar kun je hetzelfde meedoen. Dat geeft wel iets smaak. Ik kleurde het beslag groen met een paar druppels pandanessence dat al 10 jaar of zo in mijn kast staat. Wordt dat ook weer een keer gebruikt. In plaats van het zoals hierboven beschreven sujibladwater gebruikte ik 200 milliliter water en 50 milliliter kokosmelk, groengekleurd met het pandanessence. Dadar gulung  • 4 eieren
  • 250 milliliter sujibladsap
  • 25 milliliter kokosmelk
  • 2 keer een snuf zout
  • 250 gram bloem
  • 15 milliliter kokosolie
  • 50 gram palmsuiker
  • 100 gram vers geraspte kokos
  • eventueel wat extra palmsuikersiroop
Maak een beslag door de eieren met het sujibladsap, de kokosmelk en een snuf zout door elkaar te klutsen. Zeef de bloem boven een kom en giet er, vanuit het midden, beetje bij beetje het vocht bij. Meng met een garde tot je een klontvrij beslag hebt. Giet eventueel nog door een zeef. Roer de kokosolie door het beslag. 
Als je een blok palmsuiker hebt, hak dat dan eerst fijn. Doe voor de vulling de palmsuiker met 2 eetlepels water in een pannetje en breng aan de kook. Laat de suiker oplossen. Roer de kokos en een snuf zout door de suikersiroop. Zet de vulling even apart. 
Verhit een crèpepan (liefst met anti-aanbaklaag) en bestrijk met een heel klein beetje kokosolie. Giet er een lepel beslag in en laat uitlopen tot een dun pannenkoekje. Draai, als de bovenkant droog is, het pannenkoekje om en bak de andere kant. 
Laat het pannenkoekje op een bord glijden en leg een lepel vulling in een strookje op de onderste helft. Klap de onderkant om, vouw de zijkanten naar binnen en rol verder op. Maak zo alle dadar gulung.  Leg 3 pannenkoekjes op een bord en druppel er nog wat palmsuikersiroop omheen. 

Wil je alles over het eten tijdens deze vakantie lezen? Ik heb hier een lijstje gemaakt met alle blogs die ik daarover geschreven heb:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten