Zo, de eerste herfstorm is ook weer een feit. Terwijl de regen tegen de ruiten sloeg aten wij deze ovenschotel. Ondanks de grote aanwezigheid van de niet-groente aller niet-groentes (= broccoli volgens manlief) waren de borden binnen no-time leeg. De randjes van de kaas werden uit de schaal geschraapt door GZQ. Ik vond zelf de groene peper door de puree een slimme zet.
De foto is genomen voordat de puree en kaas erop zat. Want dan zie je wat er in zit. Nadat de puree erop zit, lijkt elke ovenschotel op de andere. En ik hoopte nog net genoeg daglicht te hebben voor de foto.
Ovenschotel broccoli, kipcervelaat, paprika, aardappelpuree en kaas
(4 personen)- 1 kilo aardappels
- 1 teentje knoflook, gepeld
- scheut (warme) melk
- 1/2-1 groene peper, fijngehakt
- blaadjes van een paar takjes oregano
- 700 gram broccoli
- 1 rode paprika
- 1 (kip)cervelaatworstje (165 gram)*)
- scheut (warme) melk
- 100 gram geraspte kaas
Verdeel de broccoli in roosjes. Snijd de stronk in kleine stukjes. Doe de stronkstukjes in een een pan met ruim water en wat zout en breng aan de kook. Laat 3 minuten koken en voeg dan de roosjes broccoli toe. Laat nog 3 minuten koken en giet dan af. Schep over in een grote ovenschaal.
Was de paprika, halveer en verwijder de zaadlijsten. Snijd elke helft in tweeën en dan in dunne reepjes. Verdeel over de broccoli.
Snijd de kipcervelaat in kleine blokjes en verdeel over de paprika.
Verdeel de puree over de broccoli en strijk glad. Bestrooi met de geraspte kaas.
Bak de ovenschotel nog ± 20 minuten in een oven van 200C om door en door heet te laten worden en de kaas te laten smelten en een korstje te krijgen.
*) In de #foodybox herfst die ik toegestuurd kreeg, zat kipcervelaat van Stegeman. Die gebruikte ik in deze ovenschotel. Maar je kunt ook gewone cervelaat of salami of chorizo gebruiken. Ik gebruik dit soort droge worstjes vaak meer als smaakmaker dan als vleesonderdeel. Daarom kies ik eerder voor salami of chorizo, omdat die wat pittiger zijn. Wanneer je de worst in heel kleine blokjes snijdt, kom je met 100 gram in een gerecht voor 4 personen een heel eind. Dat het dan ook relatief vette producten zijn, vind ik niet erg. Meestal bak ik ze uit en in het vet dat vrijkomt, bak ik weer de uien aan. Zoveel vet gebruik ik nooit, en met een normale hoeveelheid vet is niets mis. Als je de cervelaat in plakjes bij de borrel gaat eten, ja, dan is het misschien wel prettig dat kipcervelaat minder vet bevat dan traditionele cervelaat die van varkensvlees wordt gemaakt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten