vrijdag 4 november 2016

Kaastwisters - gedraaide broodjes met kaas


Op het moment dat ik dit schrijf is het ongeveer 3 maanden geleden dat ik de #foodybox zomer ontving. Op de foto zie je wat erin zat. De idee is natuurlijk dat ik aan die producten aandacht geef op mijn blog, en het liefst natuurlijk positieve aandacht. Nog liever zulke lovende verhalen dat jullie ze ook allemaal gaan kopen. Doe ik dat? Niet echt. Jullie mogen lekker zelf weten welke producten je koopt en in mijn recepten staat zelden een specifiek merk of product genoemd. Toch krijgen de producten soms wel "kale" aandacht. Ik zie zo'n box als een uitdaging om met nieuwe of andere producten wel iets lekkers te maken. Als er dingen inzitten waarvan ik zeker weet dat ik ze niet ga gebruiken, geef ik ze weg. Maar met de meeste dingen verzin ik wel wat. Niet altijd het bloggen of noemen waard. Daarom nu een kleine evaluatie met wat er van deze #foodybox geworden is. 

Met de aubergine maakte ik een lekkere couscous. Het deeg en de chorizoreepjes vormden samen een snelle pizza. Met de pastasaus maakte ik later voor GZQ en vrienden nog meer pizza. Spaghetti is gewoon spaghetti, en ligt nog in de voorraadkast. Met de koffie maakte ik zelfs ijskoffie. Over dat concept ben ik zelf nog niet helemaal uit. Ik drink het liefst water of lauwe thee als het warm is en soms koude cola. Maar goed, er zijn foto's van, dus misschien dat er volgend jaar toch een ijskoffierecept verschijnt. De geitenkaas vond zijn weg naar een salade met peer, die blogwaardig is. Tabasco gebruik ik wel. Maar misschien komt er nog een Amerikaans Bloody Mary-verhaal. Tot slot, de plakken kaas. Ik eet misschien 1 of 2 keer in het jaar kaas op brood, dus die lagen nog steeds in de koelkast. Kaas hoeft natuurlijk niet op brood, maar kan ook in brood. Ik bakte er deze kaastwisters mee. 


Gedraaide broodjes met kaas


(5 stuks)
  • 100 gram volkorenmeel
  • 300 gram bloem
  • 20 gram lijnzaad
  • 1 theelepel zout
  • 25 milliliter olijfolie
  • 10 gram gist
  • 265 milliliter lauw water
  • 10 rechthoekige plakken kaas (± 8 bij 12 centimeter)
Doe bloem, lijnzaad, zout, olijfolie, gist en water in de kom van de broodbakmachine. Kneed op de deegstand in ± 10 minuten tot een mooie deegbal. Vet een kom in, leg de deegbal erin en keer 'm even om. Dek af met plastic folie of een vochtige theedoek en laat op een tochtvrije plek ± 1 uur rijzen. 
Duw de lucht voorzichtig uit de deegbal en verdeel het deeg in 10 gelijke stukken. Ik gebruik hiervoor een weegschaal. Maak van elk stukje deeg een bolletje en laat dit (afgedekt) 10 minuten rusten. Rol het dan (op een bebloemd of ingevet werkvlak) uit tot een min of meer rechthoekig lapje dat even groot is als de plak kaas. Rol het vanaf de lange kant strak op en knijp de uiteinden een beetje dicht. Draai 2 strengen om elkaar heen en duw de boven- en onderkanten van de strengen tegen elkaar aan. Leg de kaastwister op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak zo 5 gedraaide kaasbroodjes. Dek de broodjes af met een iets vochtige theedoek en laat ze nog ± 45 minuten rijzen. Verwarm tegen het einde van de rijstijd de oven voor op 180C. Bak de kaasbroodjes in ± 25 minuten gaar. Ze zijn gaar als ze hol klinken als je op de onderkant tikt. Bak ze eventueel nog 5 minuten extra op zijn kop. 
Laat ze iets afkoelen voordat je ze eet. Warm zijn ze lekkerder dan koud. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten