maandag 19 september 2016

Vakantie-eten - Australie - Indiase curry met kangoeroe

Tijdens onze zomervakantie zat er 1 ochtend gewoon ijs op de ruiten van de auto. Dat had misschien wel in Nederland kunnen zijn, dat zagen we op een nieuwssite voorbij komen. Maar het was aan de andere kant van de wereld: in de buurt van Canberra, Australië. Een schone zus woont daar tijdelijk. Een mooie gelegenheid om die kant op te gaan. 
Tijdens de rit van het vliegveld in Sydney naar hun huis in de buurt van Canberra zagen we onderweg al heel wat dode kangoeroes langs de kant van de weg liggen. Door hun tuin sprongen ook levende beesten. Erg leuk om te zien. Wel uitkijken bij het oversteken van het gazon in het donker. 


Ook tijdens onze uitstapjes hebben we veel kangoeroes gezien. En ja, ook op ons bord kwam een kangoeroe, of tenminste een stukje ervan, terecht. Dat moet je toch wel proeven als je daar bent. Ik maakte er een Indiase curry mee. Dat is dan weer niet typisch Australisch, maar wel lekker. Wat smaak betreft, zeker op deze manier, vond ik het erg op rundvlees lijken. 
Wil je ook aan de slag met kangoeroevlees, kijk dan even hier. Genoeg ideeën te vinden. 


Wil je ook nog een Australisch toetje erbij maken? Maak dan de crumble met appel en macadamianoten. 

Indiase curry met kangoeroe


  • 2-3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 kilo kangoeroe (stoof)vlees, in blokjes 
  • 1 ui, gesnipperd 
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt 
  • 6 centimeter verse gember, geraspt 
  • 1 groene peper, fijngehakt 
  • 1 theelepel gemalen komijn 
  • 1 theelepel gemalen koriander 
  • 1 theelepel garam masala 
  • 1/4 theelepel gemaken kardemomzaad 
  • 1/4 theelepel gemalen kruidnagel 
  • sap 1/2 limoen
  • 2 deciliter kokosmelk 
  • zout naar smaak 
  • 1 aardappel, in hele kleine blokjes 
  • 300 gram wortel, in halve plakjes 
  • 400 gram zoete aardappel, in blokjes 
  • 200 gram pastinaak, in halve plakjes 
  • 200 gram koolraap, in blokjes 
  • 2 stengels bleekselderij, in boogjes
Laat het kangoeroevlees op kamertemperatuur komen
Verhit de helft van de olie in een grote braadpan en bak het vlees in 2-3 porties aan alle kanten bruin. Voeg bij de 2e en 3e portie nog een klein beetje olie toe. Schep het vlees even in een schaal of op een bord. 
Fruit in het bakvet en een beetje nieuwe olie de ui in 5 minuten lichtbruin. Voeg knoflook, gember, peper en komijn tot en met kruidnagel toe en fruit even mee. Voeg dan het vlees weer toe en roer goed door elkaar. Giet er dan de kokosmelk en het limoensap bij en breng tegen de kook aan. Laat het kangoeroevlees op laag vuur 4 uur pruttelen tot het gaar en mals is. Breng op smaak met zout. 
Bereid de groenten apart. Breng water aan de kook met wat zout. Kook alle groenten na elkaar in ± 5 minuten beetgaar. De ene soort heeft misschien wat meer nodig dan de andere. Schep ze met een schuimspaan uit de pan in een schaal. Eenmaal beetgaar mogen ze wel bij elkaar. 
Schep de groenten door de curry en laat nog even meewarmen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen