woensdag 28 september 2016

Vakantie-eten - Australië - Anzac-biscuits

Oorlog gaat over grote dingen, maar uiteindelijk gaat het om mensen die de moed hebben om ergens voor te vechten. Die moed kan grote offers vragen. Indrukwekkend was het verhaal van het Australische en Nieuw-Zeelandse leger dat in WO I de grote oversteek maakte om vanuit een soort roeping mee te vechten in Europa. Ze namen onder andere een levende kangoeroe mee als mascotte. Een van de foto's in de expositie is de kangoeroe voor de pyramiden. Dat leger belandde in Gallipoli, in het huidige Turkije en leed enorme verliezen omdat er toch een aantal zaken anders was dan in de voorbereidingen was ingeschat. Uiteindelijk moesten de geallieerden zich terugtrekken. Lees het stuk op wikipedia voor een globaal overzicht, ook al is dat meer vanuit het Europese perspectief geschreven dan vanuit het Australische. 

Wij leerden dit verhaal in het Australian War Memorial in Canberra. Een aanrader als je daar bent. De grote oorlog en het grote oorlogsverhaal bestaan uit allemaal kleine verhalen. Van echte mensen. Zelfs met een vleugje humor.Toen we weer thuiswaren bladerde ik door de BBC GoodFood van juli. Daarin stond dit recept voor ANZAC-biscuits. Omdat ik nu weet waar die letters voor staan (Australian and New Zealand Army Corps) bakte ik ze als herinnering en eerbetoon aan al die mensen die gevochten hebben voor vrede in Europa.


ANZAC-biscuits

(20 stuks)

  • 90 gram havermout
  • 120 gram bloem
  • 90 gram geraspte kokos
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • 175 gram boter
  • 2 eetlepels golden syrup
  • 1/2 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel kokend water

Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Ook al kan het misschien zonder. Er zit zoveel boter in het deeg dat ik denk dat de koekjes niet aanbakken of vastkleven. 
Meng havermout, bloem, kokos en suiker in een beslagkom door elkaar. 
Laat de boter en de golden syrup op laag vuur zachtjes smelten. Roer geregeld. Zodra alles gesmolten is, kan het vuur uit. Roer de baking soda en het water door elkaar en voeg dan aan de boter toe. 
Meng het botermengsel door de droge ingrediënten.
Warm de oven voor op 140C. 
Verdeel met een lepel 20 hoopjes deeg over de bakplaten. Ik duwde met mijn handen het deeg nog iets tegen elkaar aan en maakte mooie platte schijfjes, maar dat hoeft niet per sé. 
Bak de anzac-biscuits in 20-22 minuten goudbruin. Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen en daarna op een rooster. 
Bewaar in een luchtdicht afgesloten trommel. 

Ik paste het recept een klein beetje aan. In plaats van de 200 gram lichtbruine basterdsuiker (had ik niet in huis) gebruikte ik 100 gram donkerbruine basterd en 100 gram kristalsuiker. Volgens het recept was het genoeg voor 16 biscuits maar ik maakte er 20 van en die hadden best nog wat kleiner gekund. 

Bron: BBC GoodFood magazine juli 2016

1 opmerking: