zaterdag 3 september 2016

Bieterballen & bietenbroodjes

In Hoofddorp staat een huis. Daarin woonde tot voor kort een schone zus.
In Hoofddorp staat ook een restaurant. Dat heet Vork en mes.
Het plan was om daar met haar te gaan eten omdat de kok-eigenaar Jonathan Karpathios lekkere en mooie gerechten maakt waarin hij veel groenten uit eigen tuin verwerkt. Daarnaast maakt hij ook bieterballen. Dat zou wel aan ons besteed zijn. Maar ja, toen ging de schone zus aan de andere kant van de wereld wonen.

Vervolgens kreeg ik een uitnodiging voor de bieterborrel waarin deze bieterbal gepromoot werd en je 'm natuurlijk te proeven kreeg. Daar ging iets mis in de communicatie en stond ik voor een dichte deur. Na een email van mijn kant, kwam er een gulle reactie terug van Jonathan. Ik mocht komen lunchen bij Vork en mes met natuurlijk volop bieterballen.




Dat bleek ook nog lastiger dan verwacht. De eerste poging strandde op Driebergen-Zeist waar de trein toch een bus werd door uitgelopen werkzaamheden. Alleen die bus was ook niet echt ingepland dus er stond een rij mensen zo groot als wel 10 bussen terwijl er niet 1 bus in zicht was. Lunchen in Hoofddorp zou 'm niet meer worden, dus zijn we maar naar huis teruggegaan.

Een week later werkte alles eindelijk mee. Zelfs het weer. Dat was super. Vork en mes en is dan echt een mooie plek om te zitten. In de zon genoten we dan -eindelijk- van de bieterballen. Jonathan schoof nog even aan om het verhaal achter de bieterbal toe te lichten. Met als gedachte dat minder vlees eten een kleinere milieubelasting geeft, heeft hij de bieterbal bedacht. Ook kwam er steeds vaker de vraag om vegetarische hapjes. In eerste instantie stond de bieterbal alleen op de kaart van Vork en mes, maar ook andere restaurants en gasten vroegen om een doosje. Maar ga maar eens honderden of duizenden bieterballen met de hand maken. Daarom is Jonathan op zoek gegaan naar een locatie om de bieterbal op meer industriële schaal te maken. Dat kostte 1,5 jaar om het recept precies zo aan te passen dat het èn op grootschalige wijze gemaakt kan worden èn nog steeds de smaak en kwaliteit heeft waar Jonathan achter kan staan. Dit jaar moeten er van 50000 kilo bieten bieterballen gemaakt en verkocht gaan worden. In principe zijn de bieterballen bij de groothandels te koop. Als je bijvoorbeeld een trouwfeest geeft waarop de bitterballen - maar dan eigenlijk toch geen bitterballen - niet mogen ontbreken, kun je je cateraar dus prima de bieterbal voorstellen. 

Dan de smaak. Ook niet onbelangrijk. Ik zeg wel eens een beetje oneerbiedig dat gefrituurd alles lekker is, want vet en zout, daar heb je af en toe behoefte aan. Voor mij is de bieterbal een prima vervanging van de bitterbal. Manlief en GZQ als medeproevers waren ook dik tevreden. Je ruikt de biet meer dan dat je m proeft. Maar de structuur van de geraspte biet geeft net zulke draadjes zoals je ook in een goede vleesbitterbal ziet.

Dat wordt nog wel een keer een projectje om zelf te gaan proberen. Niet dat ik de ambitie heb om de bieterbal te verbeteren, maar omdat het wel leuk is om een keer zelf te maken. Weer eens wat anders op een feestje. Voor nu heb ik iets anders met bietjes bedacht....


Hartig broodje met vulling van biet


  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 200 gram rauwe bietjes
  • 130 gram gare peulvruchten (klein blikje; bijvoorbeeld linzen of witte bonen)
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel venkelzaad, iets gekneusd
  • 1/2 theelepel kummel (of karwij)
  • peper, zout
  • klein beetje ei (of melk)
  • nigellazaad om te bestrooien
Rasp de rauwe bietjes fijn op een rasp of met de keukenmachine. Prak de peulvruchten fijn. Meng de geraspte bietjes en de gepureerde peulvruchten door elkaar en pers er de knoflook boven uit. Roer venkel en kummel erdoor en breng op smaak met peper en zout. Vorm van het mengsel 4 rolletjes zoals de worstjes in een saucijzenbroodje eruit zien. 
Verwarm de oven voor op 190C. 
Leg een bietenworstje op de ene helft van een plakje bladerdeeg. Bestrijk de randen met ei of melk en vouw de andere helft van het bladerdeeg eroverheen en duw de randjes aan met een vork. Maak zo 4 broodjes. Bestrijk de bovenkant van de bietenbroodjes met wat melk of ei en bestrooi met het nigellazaad. Duw aan. Bak de hartige broodjes met biet in ± 20-25 minuten gaar en goudbruin. 

2 opmerkingen: