maandag 15 februari 2010

Salade van witlof, gekruide peer en noten

Thuis uit eten. Zo kun je het etentje van afgelopen zaterdag wel noemen. Ik had het volgende gemaakt: 
  • salade van witlof, gekruide peer en noten
  • pompoenrisotto
  • gebakken makreelfilet met een korstje van komijn/koriander/venkelzaad en lauwwarme bietjes
  • tiramisu
Hier het recept van de salade. De peer komt uit een recept van Ballymaloe, waar het samen met duivenborst, oesterzwammen en diverse soorten sla tot een warme salade wordt verwerkt. Ik vind zelf het bittere van de witlof goed combineren met het zoete van de peer.

Salade van witlof, gekruide peer en noten

(4 personen) 
salade-peer-witlof-noten-afbeelding
  • 1 tl korianderzaad
  • stukje kaneelstok van 2,5 cm
  • 1/4 tl zwarte peperkorrels
  • 1 steranijs
  • 1/2 tl pimentbessen
  • 1 el suiker
  • geraspte schil van 1 sinasappel
  • 1 grote, stevige handpeer 
  • 20 gram boter
  • 2 kleine stronkjes witlof (totaal ongeveer 200 gram)
  • 75 gram gemengde noten
  • 1 el walnootolie
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1/2 el appelciderazijn
Maak eerst het specerijenmengsel: Rooster hiervoor het korianderzaad in een droge koekenpan totdat dit  begint te geuren. Maal de koriander, kaneel, peper, steranijs, piment, suiker en sinasappelschil fijn in een kleine keukenmachine of een specerijenmolen. 
Schil de peer en snijd deze in 16 partjes. Bestrooi ze met het specerijenmengsel. Waarschijnlijk houd je iets over. Dit kun je in een klein bakje bewaren. Verhit de boter in een koekenpan, maar laat niet te bruin worden. Bak de peer zachtjes aan beide kanten lichtbruin.
Snijd ondertussen de witlof in de lengte in reepjes. Maak een dressing van de 2 soorten olie en de azijn met wat peper en zout. Meng de witlof met de dressing. 
Rooster de noten lichtjes in een droge koekenpan. 
Verdeel de witlof over 4 borden. Leg op elk bergje 4 partjes peer en bestrooi met de noten.  

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen