vrijdag 26 februari 2010

Pittige wortelgehaktschotel

Vroeger hadden wij een eetgroep. Een groep vrienden die elke week bij elkaar kwam om lekker te eten en te praten. Elke keer bij iemand anders, dus dat leverde afwisselend eten op. Het recept van vandaag komt uit deze eetgroepperiode. Wel iets aangepast in de loop van de tijd. Het meisje dat dit maakte hield bijvoorbeeld niet van gember. Zij gaf er apart gembersiroop bij.


Pittige wortelgehaktschotel

(4 personen)
  • 600 gram wortel
  • 75 gram rozijnen
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl sambal
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen korianderzaad 
  • 1 tl gemalen gemberwortel (djahe)
  • 1 el ketjap manis
  • 3 gemberbolletjes, fijngesneden, met 2 el siroop
Schil de wortel en snijd deze in plakjes van 3-4 mm dik. Als de wortels heel dik zijn, halveer de wortels dan eerst in de lengte zodat je halve maantjes krijgt. Kook de wortels in gezouten water beetgaar in ongeveer 5-7 minuten. Giet af. Bewaar een klein beetje van het kookwater.
Wel de rozijnen in wat water. 
Verhit een hapjespan. Braad het gehakt in eigen vet rul en halfgaar. Voeg de ui, knoflook, sambal en specerijen toe. Laat nog een paar minuten bakken. Doe de rozijnen met het weekvocht, de ketjap en de fijngehakte gember met siroop erbij. Voeg als laatste de wortel toe. Voeg eventueel een beetje van het kookwater van de wortel toe om het iets smeuïger te maken. 
Serveer met gekookte rijst. 

9 opmerkingen:

  1. Wij zijn echt een fan van dit gerecht!

    Groetjes Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Ingrid,

    Leuk om te lezen dat ook "oude" gerechten nog gevonden en gekookt worden. Hij blijft bij mij ook geregeld terukomen.

    groet Johanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Net klaar met eten. Het was heerlijk. Ik had nog een zoete aardappel liggen en die heb ik er bij gedaan. Dank je wel voor dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Net klaar met eten. Het was heerlijk. Ik had nog een zoete aardappel liggen en die heb ik er bij gedaan. Dank je wel voor dit recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuk om te lezen. Zoete aardappel erbij klinkt ook lekker. Ik heb 'm van de week ook weer een keer gegeten, blijft lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Thnx voor deze geweldige maaltijd die eenvoudig te bereiden is.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Leuk om te lezen dat dit gerecht in de smaak valt. Het blijft lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Reacties
    1. Dank je. Maar het grootste deel heb je zelf gedaan door het te koken. Dus je mag ook jezelf bedanken;.)

      Verwijderen