maandag 8 februari 2010

Pompoenjam

Eén van de zeven pompoenen heb ik verwerkt tot jam. Toen ik op zoek ging naar recepten met pompoen kwam ik ook jamrecepten tegen. Niet het eerste waar ik aan dacht om met pompoen te doen. Maar ik heb een heel klein beetje geproefd en ik moet zeggen dat het me niet tegenvalt. Het is nog wel even afwachten hoe het straks afgekoeld uit het potje komt. Ik heb namelijk niet een recept precies gevolgd, maar er mijn eigen draai aan gegeven. Veel recepten gaan uit van gelijke hoeveelheden pompoen en suiker, maar ik was bang dat het dan te zoet zo worden.

De gember heb je in deze jam wel nodig. Anders wordt het een beetje wee van smaak. 

Deze jam kun je ook in het recept voor deze pompoentaart gebruiken. De taart wordt dan iets zoeter dan met de pompoenpuree. Voeg wel de extra specerijen zoals genoemd in dat recept toe aan de taart. 


afbeelding-potje-pompoenjam

Pompoenjam

(voor 6 potjes van 450 gram)
  • 1500 gram pompoen
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 550 gram geleisuiker
  • het sap van 1 citroen
  • 75 gram gemberbolletjes, fijngehakt
Snijd de pompoen in kleine blokjes. Zet een schoteltje in de diepvries - dit is voor het testen van de jam. Steriliseer de jampotten. 
Breng de pompoenblokjes met ongeveer 2 dl water aan de kook en laat koken totdat de pompoen zacht is. Schep af en toe om zodat de pompoen gelijkmatig gaar wordt. Pureer de pompoen. Ik heb de puree nog door een zeef gewreven omdat ik geen stukjes in mijn jam wil.
Breng de puree met de suiker, gember en citroensap al roerend weer aan de kook. Zorg dat de suiker is opgelost voordat het geheel kookt.  Laat de jam dan 8 minuten borrelend koken. Doe een lepeltje op het koude schoteltje, zet de het vuur uit en laat de jam op het schoteltje even afkoelen. Test of de jam de gewenste dikte heeft. Als de jam niet goed is, laat je het nog 1-2 minuten doorkoken, en test je opnieuw. Wanneer de jam goed is, dan kun je de potjes er meer vullen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten