donderdag 4 maart 2010

Pompoentaart (zoet)

Van één van de 7 pompoenen had ik al een keer een zoete en kruidige puree gemaakt en ingevroren. Deze moest in een taart verwerkt worden. Dat is van de week gebeurd. Ook het gebruikte korstdeeg komt uit de vriezer. Wanneer ik korstdeeg maak, maak ik meestal voor 2 of 3 keer, en dan vries ik de rest in. De in het recept genoemde hoeveelheid is wel voor 1 taart.

Deze taart is gebaseerd op een recept uit de Delicious (uit mijn hoofd het september- of oktobernummer van 2008). Toen ik het recept in de bieb las, heb ik een snel een krabbel gemaakt met de verhoudingen en op basis daarvan heb ik deze taart gebakken.

Pompoentaart

(quichevorm van 23 cm doorsnee)

zoete-taart-met-pompoen-foto
  • 175 gram bloem
  • 110 gram koude boter, in blokjes
  • 1 eidooier, losgeroerd met 2 el ijskoud water
  • 750 gram pompoen (schoon Gewicht)
  • 2 tl kaneel
  • 4 gemberbolletjes, fijngehakt
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl piment
  • 1/2 tl gemalen anijszaad
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 3 eieren, losgeklopt
  • 1 dl slagroom
Deeg:
Doe de bloem en de blokjes boter in de kom van een keukenmachine en meng totdat het mengsel op broodkruim lijkt. Voeg dan het ei met het water toe. Meng - zo kort mogelijk - totdat het deeg een bal vormt. Laat het deeg 15 minuten rusten in de koelkast. Rol het met een deegroller op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een iets grotere diameter dan de vorm. Bekleed de vorm met het deeg. Zet de beklede vorm weer 15 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 C. 
Leg een velletje bakpapier op het deeg in de vorm. Leg hierop een steunvulling (bijvoorbeeld overjarige gedroogde peulvruchten) en bak de deeg bodem 15 minuten. Dit heet blindbakken. 
Haal de taart uit de oven en verwijder de steunvulling en het bakpapier. 

Verlaag de temperatuur tot 180 C. 

Vulling:
Snijd de pompoen in kleine blokjes. Stoof de pompoen met zo min mogelijk water gaar in ongeveer 20 minuten. Dit hangt met name af van de soort pompoen die je gebruikt. Giet overtollig water af. Pureer de pompoen met de specerijen. Roer er de fijngehakte gember door. 
Meng de pompoenpuree met de bruine suiker, de losgeklopte eieren en de slagroom. 

Vul de blindgebakken taartbodem met de vulling. Bak de taart in 30-40 minuten op 180C totdat de vulling gestold is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen