woensdag 3 maart 2010

Chocoladecakejes met rozijnen

Hier thuis worden bijna geen koekjes meer gekocht. Om toch wat lekkers bij de koffie en de thee te hebben bak ik vaak cakejes of bijvoorbeeld de familiekokoskoek.

In dit recept week ik de rozijnen in wat Pedro Ximénez sherry. Dit is een zoete sherry die erg lekker is bij (chocolade)desserts. Ik had nog een geopende fles in de koelkast liggen van een etentje een aantal weken geleden. Met de vacuvin erop blijft de sherry lang goed.

Ik gebruik voor het bakken van kleine cakejes altijd siliconenvormpjes. Dat werkt perfect. Het enige nadeel ervan is dat ze niet goed rechtop blijven staan. Ik gebruik daarom een metalen muffinvorm om de vormpjes te ondersteunen.


Chocoladecakejes met rozijnen

(18 stuks)
  • 75 gram rozijnen
  • 2 el sherry PX
  • 180 gram zachte boter
  • 180 gram suiker
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 30 gram cacao
  • 3 eieren
  • 3 el melk
Doe de rozijnen in een bakje. Giet de sherry PX erover. Warm heel even op in de magnetron en laat wellen totdat je de rozijnen nodig hebt.
Warm de oven voor op 200 C.
Doe de boter, suiker, zelfrijzend bakmeel, cacao en eieren in de kom van de keukenmachine. Meng alles door elkaar. Voeg de melk toe zodat het beslag iets vloeibaarder wordt. Meng als laatste de rozijnen (met weekvocht) erdoor.
Verdeel het beslag over 18 kleine cakevormpjes. Bak de cakejes 15-20 minuten in de oven totdat ze gaar zijn.

1 opmerking:

  1. Zelfde reactie als bij de kokoskoek: doe maar zonder de rozijnen voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen