Wil je alleen een soep met pastinaak? Probeer dan eens deze variant met ras-el-hanout of breng de soep op smaak met appel en rozemarijn. Alleen de venkel kan ook. Nou ja, niet echt alleen: in deze soep combineer je venkel en rode bietjes.
Venkel-pastinaaksoep
(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - ongeveer 1,5 liter soep)- 1 ui, gesnipperd
- 25 gram boter
- peper, zout
- 300 pastinaak, in stukjes
- 300 gram venkel, in stukjes (groene "veertjes" bewaren)
- 1 liter kokend water
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 deciliter melk
- eventueel een scheutje pernod
Laat de boter smelten in een soeppan. Fruit de ui even aan, maar laat deze niet bruin worden. Bestrooi de ui met zout en peper en laat de ui, met de deksel op de pan, op het laagste pitje, 5 minuten zweten. Voeg vervolgens de pastinaak en venkel toe. Schep even goed om. Voeg dan het kokende water en de bouillonblokjes toe. Laat ongeveer 15 minuten koken totdat de groente gaar is.
Pureer de soep - in gedeelten - in de blender. Doe de soep terug in de pan. Voeg de melk toe en breng nog even aan de kook. Proef of er nog peper of zout bij moet. Voeg op het laatst eventueel nog een klein scheutje pernod toe om de anijssmaak te accentueren.
Schep de soep in een kom en garneer met wat fijngehakt venkelgroen.
Heerlijke soep!
BeantwoordenVerwijderenHallo Lillian,
BeantwoordenVerwijderenleuk om te lezen dat mijn soep in de smaak is gevallen. Voor mij al een tijdje geleden dat ik m maakte en opschreef. Blij dat er iemand bijna 3 jaar later ook van kan genieten.
Groet, Johanneke
Ik wist niet zo goed wat ik aanmoest met de venkelknol en pastinaak die ik had gekocht op de markt, maar de soep was heerlijk :)
BeantwoordenVerwijderenHoi, leuk dat je een reactie achterlaat en de soep heerlijk was. Vind het leuk om te zien dat oude recepten ook gelezen worden.
BeantwoordenVerwijdereneen heerlijke soep! normaal vind ik pastinaak niet zo lekker maar in de soep gaat hij goed samen met de venkel en de ui. de rode gesnipperde en gefruite ui heb ik er later ingedaan: het kleurde mooi in de witte soep. zo zie je maar, een actueel recept
BeantwoordenVerwijderenDag Brigitte, dank voor je reactie. Toch grappig dat oudjes het goed blijven doen. Leuk idee van de rode uisnippers als garnering. Johanneke
VerwijderenEn ook in 2021 gaat deze soep weer gemaakt worden :-). Blijkbaar is dit recept een van de eerste hits als je googled op 'venkel pastinaak (soep)' ;-). Vriendelijke groet, Ronald
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te horen. Hoop dat het geslaagd was. Johanneke
Verwijderen