zaterdag 20 maart 2010

Bruin brood met maanzaad en lijnzaad

Tijdens mijn verblijf op Ballymaloe heb ik vaak brood gebakken. Soms als "duty", soms als extra onderdeel. Het was ook een verplicht examenonderdeel waarbij het brood dat je moest maken door middel van lootje trekken bepaald werd.

Duty hield in dat je corvee had. Dat varieerde van brood bakken tot koffie zetten voor na de lunch en van de kippen voeren (met het groenafval) tot stofzuigen na de middagdemonstratie. Brood bakken doe ik thuis nog steeds, stofzuigen moet helaas ook af en toe gebeuren, en de kippen voeren zou ik graag willen doen, alleen kippen zijn wat lastig in een huis zonder tuin.

Dit broodrecept is gebaseerd op het white yeast bread, maar ik heb er behoorlijk aan gesleuteld. Het witte brood was erg lekker, maar voor de dagelijkse boterham heb ik toch liever bruiner brood. Het maanzaad en het lijnzaad gaan door het deeg heen, omdat dat veel praktischer is. Als je brood bestrooit met zaadjes valt het grootste deel er toch weer af.

Ik gebruik mijn broodbakmachine voor het kneden van het deeg, maar je kan natuurlijk ook met de hand kneden of een keukenmachine met deeghaak gebruiken.


Bruin brood met maanzaad en lijnzaad

(voor 2 broden van 600 gram)
 • 450 gram bloem
 • 250 volkorenmeel
 • 10 gram droge gist
 • 10 gram suiker
 • 1,5 tl zout
 • 25 gram boter, in miniblokjes
 • 425 ml lauw water
 • 1 el maanzaad
 • 1 el lijnzaad
Meng beide soorten bloem, gist, suiker, zout en boter door elkaar in een kom. Doe een derde van dit mengsel in de kom van de broodbakmachine. Giet hierop een derde van het water. Schep hierop weer een laag bloemmengsel en giet hierop weer een derde van het water. Herhaal dit voor de derde keer. Op deze manier is water en bloem al een beetje gemengd. 
Voeg als laatste maanzaad en lijnzaad toe. Laat het deeg ongeveer 6-8 minuten kneden op het programma "deeg".
Vet een grote kom in met een drupje olie. Leg hierin de deegbal. Dek af met plastic folie of een vochtige theedoek. Laat het deeg op een warm plekje minimaal een uur rijzen totdat het zich verdubbeld heeft. 
Kneed het deeg een paar keer door en laat het dan nog afgedekt 5 minuten rusten. Verdeel het in tweeën. Rol  elk deel uit tot een lange slang die twee keer zo breed is als de broodvorm. Als je rolt, rol dan niet heen (van je af) en terug (weer naar je toe), maar slechts één kant op, til de slang op en verplaats hem naar het begin van je werkvlak en rol opnieuw dezelfde kant op.
foto-zelf-brood-maken

Leg de slang als een S in de licht ingevette broodvorm. Bedek met een theedoek en laat rijzen totdat het deeg de theedoek bijna raakt. Dit duurt ongeveer een uur.
foto-zelf-brood-maken

Verwarm de oven voor op 230 C. Bak het brood eerst 15 minuten op 230 C. Draai de temperatuur dan terug naar 200 C. Bak het brood nog 20 minuten op 200 C. Haal het brood uit de vorm, klop op de onderkant en luister. Als het hol klinkt, is het brood gaar. Anders bak je het nog ongeveer 5 minuten, uit de vorm, met de onderkant naar boven.

Laat het brood afkoelen op een rooster.
foto-zelf-brood-maken

  

2 opmerkingen:

 1. zo, jij was vroeg wakker vanmorgen.... Was het brood lekker?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dat klinkt echt heel goed jojo! ik zou maar niet zeggen dat ik hier niet goed ontbijt. vaak met een ijsje. maar ik heb al wel veel rare gerechten gehad. kikkerpootjes en eend met zooi. maar alleen in restaurants want ik doe niet aan die plastic krukjes op de straat.

  BeantwoordenVerwijderen