woensdag 5 maart 2014

Rode bietjes met gele paprika-tomaat-citroenrelish

Elke keer als ik dit recept las in Ottolenghi's Plenty had ik zo mijn twijfels. Bietjes en tomaat - een vreemde combinatie. Toch ben ik gezwicht voor deze rariteit. Gelukkig maar. Wij aten het bij spelt met geroosterde pompoen, kikkererwten en feta.

Rode bietjes met gele paprika-tomaat-citroenrelish


  • 1 kilo (rauwe) bietjes
  • 2 gele paprika's
  • 1+1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel gemalen korianderzaad
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 theelepel suiker
  • 1/2 ingemaakte citroen
  • peper, zout
  • 2 eetlepels verse dille, fijngehakt
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • 2 eetlepels verse koriander, fijngehakt

Borstel de bietjes schoon en zet ze net onder water in een pan. Breng aan de kook en laat de bietjes ± 1 uur zachtjes koken tot ze gaar zijn. (de exacte kooktijd hangt af van de grootte van de bietjes en of het zomer- of winterbietjes zijn) De bietjes zijn goed als je er makkelijk met de punt van een mes in kunt steken. Giet de bietjes af en laat ze iets afkoelen. Pel dan de schil eraf en snijd de bietjes in partjes.
Halveer de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Wrijf ze aan de buitenkant in met olie. Leg ze met de bolle kant naar boven op een bakplaat en doe deze zo hoog mogelijk in de oven. Zet de grill aan en grill de paprika's tot de schil begint te blakeren. Doe de paprika's dan in een plastic zak, knoop die dicht en laat ze daar een kwartiertje in rusten. Peuter dan de schil eraf en snijd het vruchtvlees in reepjes.
Verhit de rest van de olie in een pan en fruit hierin de knoflook en korianderzaad even aan. Voeg dan de tomaten en de suiker toe en wat peper en zout toe. Laat 15 minuten pruttelen.
Haal het vruchtvlees uit de citroen en gooi dat weg. Snijd de schil in hele kleine stukjes. Voeg deze toe aan de tomatensaus en laat 10 minuten meepruttelen. Meng van het vuur af de paprika, peterselie en de koriander erdoor. Proef of de saus goed op smaak is.
Doe de bietjes in een schaal en meng wat peper en zout en de dille. Verdeel de saus erover.

bron: Yotam Ottolenghi - Plenty (ietsje aangepast wat ingrediënten betreft, en wat meer wat omschrijving betreft). Ottolenghi serveert dit koud als salade met nog wat yoghurt. Wij aten het warm en dat was ook erg lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen