dinsdag 19 augustus 2014

Kip in meestersaus

Het recept van deze kip komt van de website aziatischeingrediënten. Daar kijk ik geregeld op voordat ik weer eens in de toko wil rondsnuffelen. Op een hele gestructureerde manier wordt er informatie gegeven over alle vreemde dingen die je daar kunt vinden. Foto's, prijsindicatie, productuitleg. Kijk er even op voor je de ingrediënten voor dit recept gaat kopen.

Na het pocheren van de kip kun je de saus zeven, af laten koelen, het vet eraf scheppen en invriezen tot de volgende keer. Op die manier heeft de meestersaus van de mevrouw achter aziatische ingrediënten inmiddels al zijn 7e verjaardag meegemaakt.

Kip in meestersaus

  • 1 hele kip (± 1,2 kilo)
  • 250 ml lichte sojasaus
  • 250 ml shaoxing rijstwijn
  • 400 ml water
  • 150 gram suiker
  • 3 teentjes knoflook, gekneusd
  • 4 cm gember, in plakjes, gekneusd
  • 3 stuks steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 1,5 theelepel Sichuan pepertjes
  • 1/4 theelepel vijfkruidenpoeder
  • 1 stukje gedroogde (of vers: zonder wit) sinaasappelschil
  • 1/2 theelepel sesamolie
Doe alle ingrediënten voor de meestersaus in een pan waar de kip net in gaat passen. Breng aan de kook en laat (zonder kip) 15 minuten pruttelen. 
Doe de kip in de saus met de rug omhoog en laat met een deksel op de pan op het laagste vuur 20 minuten pocheren. Draai de kip om en laat nog 10 minuten pocheren. 
Zet het vuur uit en laat de kip een uurtje afkoelen in de meestersaus. Iets langer kan natuurlijk ook, maar gebruik je verstand en haal de kip uit de saus en bewaar verder in de koelkast als de kip anders wel heel lang buiten de koeling staat. 

Verwarm de oven voor op 220C. Dep de kip goed droog en wrijf 'm in met een klein beetje olie en bestrooi met wat zout. Leg de kip op het rooster en zet een braadslee of ovenschaal op de bodem van de oven om het uitdruipend vet op te vangen. Rooster de kip ± 20 minuten tot ze een mooi bruin 
velletje heeft. Keer de kip eventueel een keer. 

(het originele recept staat hier)



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen