zaterdag 23 augustus 2014

Quinoa met granaatappel, komkommer, olijven

Een gerecht dat erg veelzijdig is. Koud als salade, als bijgerecht, lauwwarm, een restje bij de lunch. Dit soort gerechten zijn bij mij een routine geworden. De basis is bulgur/couscous/quinoa. Vaak koriander en munt. Granaatappel of watermeloen of sinaasappel. Soms olijven, soms witte kaas. Komkommer, geraspte koolrabi, een stengel bleekselderij, tomaten, paprika. En daardoor smaakt het elke keer weer anders, maar elke keer lekker.

Nu ik de foto bekijk vraag ik me af of dit wel met quinoa is of dat ik bulgur heb gebruikt. Misschien is dat zelfs wel een betere optie, omdat quinoa een beetje te hip is geworden. De combinatie van een stijgende vraag in de westerse wereld en misoogsten in Zuid-Amerika heeft er toe geleid dat de bevolking daar minder quinoa kan eten. Geen aanbod, of te duur. Dat kan toch niet echt de bedoeling zijn van een voedingshype. Er zijn hier genoeg alternatieven.
Als ik quinoa heb gebruikt, is het uit de megagrote zak die ik een jaar geleden of zo bij de groothandel kocht, en die ze nu dus ook niet meer hebben. En als de quinoa op is, is tie op.....

In elk geval is het met beiden lekker

Quinoa met granaatappel, komkommer en olijven

 • 200 gram quinoa
 • 1 rode ui
 • 1 eetlepel frambozenazijn
 • 1 granaatappel
 • 100 gram zwarte olijven
 • 1 komkommer
 • 1/2 bosje verse koriander
 • 2 eetlepels olijfolie
Kook de quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking.
Snipper de ui heel fijn en doe in een bakje met de azijn en een lepel water. Verhit 15 seconden op vol vermogen in de magnetron en laat dan staan tot je de salade gaat samenstellen.
Peuter de zaadjes uit de granaatappel.
Halveer de olijven.
Snijd de komkommer over de lengte doormidden en schaaf in dunne plakjes. 
Hak de koriander fijn. 
Roer de olijfolie bij de ui met azijn. Breng op smaak wat zout en peper. 
Meng alles door elkaar, maar houd wat granaatappel achter om over het gerecht te strooien. 

1 opmerking:

 1. Ik maak in jouw kielzog tegenwoordig ook regelmatig een grote bak van iets dergelijks voor Chris en mij om mee te nemen naar het werk. Wat ik ook handig vind is als we jouw gegrillde groente hebben gegeten (een favoriet hier) dan extra maken en de overgebleven gegrillde groenten door bulgur, couscous of quinoa mengen met feta en munt voor de volgende dag.

  BeantwoordenVerwijderen