maandag 11 augustus 2014

Haringhapje met komkommer, lenteui en gember

Precies 2 maanden geleden was ie weer nieuw. De haring. Ook nu mag de haring nog als nieuw worden aangeduid*. En ik kon de hollandse nieuwe als een van de eersten in Nederland proeven. Op uitnodiging van kroonophetwerk, was ik bij de haringparty in Scheveningen, waar ook het eerste vaatje nieuwe haring geveild werd voor een goed doel.

Tijdens de haringparty maakten Julius Jaspers en Alain Caron lekkere hapjes met haring. Ik heb er maar 1 van geproefd, want ik had al 2 hollandse nieuwe ouderwets naar binnengewerkt. Dat vult best wel.

Eigenlijk vind ik dat de nieuwe haring, hoogstens met wat ui erbij, zo het lekkerst is. Voor thuis kregen we ook nog dit pakje haring mee.

afbeelding-de-eerste-nieuwe-haring

's Avonds mailde ik de foto al naar mijn ouders, en die waren best jaloers. Als zij op fietsafstand zouden wonen, hadden ze de volgende dag op de stoep gestaan voor een haringlunch. Ik hoefde de haringen dus niet te delen, dacht ik. Manlief was in verwegistan. En mannetje Q, tsja, mannetje Q. Hij proefde zorgvuldig (dat moest van mij) en toen.... wou hij meer. Ik zal heel klein schrijven wat hij ermee deed: op brood met mayonaise. Niet verder vertellen hoor.

Ook al vind ik dat je met haring gewoon haring moet laten, toch een klein receptje voor de hollandse nieuwe. Misschien wil je na 2 maanden wel iets anders.

*) ik moest wel even om lachen toen ik googelde wanneer haring hollandse nieuwe mag heten. Dat is namelijk geregeld in het Warenwetbesluit visserijproducten, slakken en kikkerbillen. (bron:wikipedia)


Haring met komkommer, lenteui en gember

  • 2 hollandse nieuwe
  • 5 cm komkommer
  • 2 lenteuitjes
  • 1/2 theelepel fijngeraspte verse gember
Snijd de haringfilets los van het staartje en snijd ze in 5 stukjes. Leg de stukjes op een mooi bord. 
Was de komkommer en snijd in hele kleine blokjes. 
Snijd de lenteuitjes in hele dunne ringetjes, en als het uibolletje wat groot is, snipper dat dan fijn.
Meng de komkommer met de lenteui en de gember. Verdeel over de haring. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten