dinsdag 6 november 2012

Worteltoetje / gajar halwa

Dit stond al heel lang op het wensenlijstje van manlief. Als hij in verwegistan bij een Indiaas restaurant eet, neemt hij heel vaak dit als toetje.

Als liefhebbende echtgenote kon ik natuurlijk niet anders dan dit een keer te maken. Eindelijk.

Omdat het tijdrovend (maar niet moeilijk) is, maakte ik maar een grote hoeveelheid en zette het ook op thuisafgehaald. Dit was het bedankje dat ik ervoor kreeg: "Mag je vaker doen!! 
Heerlijk! lekkerrrrr!,heel erg lekker! super lekker!super, super lekker!!!!!!!!!!!
super heerlijk! APART! LEKKER!!!!!"


Donderdag (of eventueel vrijdag) kun je het weer afhalen.


gajar-halwa-afbeelding

Gajar Halwa

(voor ± 8 personen)
  • 1 kilo wortels
  • 1 liter volle melk
  • 225 gram suiker
  • ± 20 kardemompeulen
  • 20 gram (geklaarde) boter
  • 20 gram rozijnen
  • 20 gram amandelen
  • 20 gram cashewnoten
Schil de wortels en rasp ze. Gezien de hoeveelheid raad ik aan om een keukenmachine te gebruiken. 
Doe de wortels met de melk en suiker in een grote pan en breng aan de kook. Roer af en toe door en let erop dat de melk niet overkookt. Zet het vuur laag en laat het rustig doorkoken. Roer geregeld over de bodem. Het is de bedoeling dat het vocht verdampt en de wortel heel zacht wordt. Je kan ook het vuur hoog zetten zodat het verdampen sneller gaat, maar dan moet je blijven roeren. 
Breek de kardemompeulen open en peuter de zaadjes eruit. Wrijf de zaadjes fijn tot poeder. 
Hak de noten en rozijnen grof en bak ze even in de (geklaarde) boter tot ze licht kleuren. Zet dat apart.
Als er nog ± 1 kopje vocht in de pan zet, voeg je de noten, kardemom en rozijnen met boter toe. Laat nu, op hoger vuur, de rest van het vocht verdampen. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen. Als het vocht verdampt is, is het toetje klaar. 
Serveer warm, lauw of koud. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen