maandag 26 november 2012

Roodschimmelkaassouffle

Ik heb een schriftje waarin ik leuke keukengadgets, kookboeken en (verkorte) recepten opschrijf om ooit een keer te kopen, krijgen of koken. Het recept van deze soufflé komt uit een Delicious met een item gewijd aan Nederlandse kaas. Dit leek me lekker. Ik denk dat ik het heb opgeschreven omdat je niet zoveel recepten tegenkomt met een roodschimmelkaas. Het behoort ook niet tot mijn basisingredienten. Op vakantie vroeger heb ik wel Port Salut gegeten. In mijn herinnering was dat vrij zacht van smaak. In deze soufflé gebruikte ik Kernhem, een wat pittiger kaas.

Roodschimmelkaassoufflé

(6 souffléschaaltjes)
  • boter en bloem om in te vetten
  • 25gram boter
  • 25 gram bloem
  • 1 dl witte wijn (of vermout)
  • 1,5 dl melk
  • 150 gram Kernhem
  • 2 eieren
  • appelstroop
Vet de souffléschaaltjes in met boter en bestuif met bloem. Strijk de boter verticaal langs de zijkanten omhoog; de richting waarin de soufflé rijst. 
Smelt de boter in een pan maar laat niet bruin worden. Voeg de bloem toe en roer tot een klont. Laat even garen. Voeg dan scheutje voor scheutje de melk toe en roer met een garde totdat er geen klontjes meer zichtbaar zijn. Zet het vuur uit. 
Rasp de kaas of snijd in kleine stukjes. Laat de kaas in de saus smelten en roer tot een egale saus. 
Splits de eieren. Klop de eidooiers door de saus. 
Warm de oven voor op 180C.
Klop de eiwitten stijf. Vouw voorzichtig door de saus. Vul de souffléschaaltjes met het mengsel. Zet in de oven en laat in 15-20 minuten gaar en bruin bakken en rijzen. 
Haal voorzichtig uit de oven en serveer direct met een lepel appelstroop ernaast. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten