Curry met aubergine & spruitjes
(4 personen)
- 3 cm verse gemberwortel
- 4 teentjes knoflook
- 1/2 - 1 rode chilipeper
- 2 theelepels zwart mosterdzaad
- 2 stengels citroengras
- 2 theelepels kurkuma (of verse geelwortel*)
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 500 gram aubergine
- 500 gram spruitjes
- 400 ml kokosmelk
- 1 theelepel (appelcider)azijn
- 1-2 appels (± 300 gram)
- 100 gram cashewnoten
- eventueel koriander of (thais) basilicum voor garneren
Schil de gemberwortel en hak grof. Pel de teentjes knoflook. Snijd chilipeper in grove stukken. als je van pittig houdt, haal je de zaadjes er niet uit. Verwijder de stugge buitenste laagjes van het citroengras en snijd in grove stukken. Doe de voorgaande ingrediënten met het mosterdzaad en kurkuma en een scheutje kokosmelk in een kleine keukenmachine en maal tot een pasta. Misschien moet je nog wat vocht toevoegen.
Verhit de olie in een braadpan. Voeg de specerijenpasta toe en bak deze een paar minuten terwijl je geregeld roert.
Snijd de aubergine in de lengte in vieren en deze schuin in partjes. Bak de aubergine een paar minuten met de pasta mee. Voeg de kokosmelk en 3 dl water en de azijn toe. Breng aan de kook en laat ± 10 minuten pruttelen.
Verwijder de kontjes van de spruitjes en snijd doormidden. Doe ze in de pan en laat ± 5 minuten pruttelen tot ze beetgaar zijn.
Snijd de appel in blokjes. Voeg ze bij de pan en laat 1 minuut meewarmen.
Proef de curry op zout. Als je ´m te dun vindt kun je ´m eventueel binden met bv. maizena.
Bestrooi met de cashewnoten en eventueel met koriander en/of basilicum.
*) verse geelwortel kun je soms bij de toko vinden. Ik heb de mijne geschild, in stukjes gehakt en toen fijngemalen in de kleine keukenmachine met wat water. Die puree heb ik ingevroren in een ijsblokjesvorm en de blokjes later in een zakje gedaan. In dit recept gebruikte ik in plaats van kurkuma 2 van deze blokjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten