zaterdag 15 augustus 2015

Plof (plov) - rijst met wortel, kikkererwten en ui en zelfgemengde baharat

Dit is het nationale gerecht van Oezbekistan. Dan wel met lamsvlees erdoor. Manlief heeft het op zijn reizen wel gegeten, en is zeker lekkere versies tegengekomen. Ik citeer hem hier uit een emailtje tijdens een van zijn eerste keren in Oezbekistan: "vandaag het nationale gerecht, PLOF - fried rice (is dat rijst gebakken in olie?) met komijn zaad erin - lekker! en een half ei erbij en kikkererwten - en vlees erboven op (vlees hadden ze wel weg mogen laten trouwens, dat was een beetje taai en voegde qua smaak weinig toe) - moet je maar eens naar kijken, plof uit uzbekistan - dat vind jij ook lekker! ligt in lijn met dingen die je wel eens hebt gemaakt"
Deze versie, gebaseerd op een recept uit Veggiestan van Sally Butcher, is zonder vlees. Ik maakte voor een thuisafgehaald-bij-mij-thuis-avond met met name Veggiestangerechten. Iedereen was enthousiast. En dat over een toch best simpel gerecht. De baharat die in het recept gebruikt wordt, had ik zelf samengesteld. 


Baharat


  • 1,5 eetlepel kardemompeulen
  • 2 eetlepels zwarte peperkorrels
  • 1 eetlepel komijnzaad
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 eetlepel kruidnagels
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel kaneel (gemalen)
Peuter de zaadjes uit de kardemompeulen. Maal de kardemomzaadjes, peperkorrels, komijnzaad, korianderzaad en kruidnagels in een specerijenmolen (of koffiemolen) fijn. Meng daarna het paprikapoeder en het kaneelpoeder erdoor. Bewaar in een goed afgesloten potje. 

Plof

  • 300 gram langkorrelrijst
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 uien, in kwartringen
  • 2 centimer gemberwortel, geraspt
  • 500 gram wortels, in blokjes
  • 2 theelepels baharat
  • zout
  • 6,5 deciliter kokende groentebouillon (gebruik 1 blokje)
  • 1 hele bol knoflook
  • 25 gram boter
  • 1 ui, in halve ringen
  • 100 gram geraspte wortel
  • 1,5 theelepel bruine suiker
  • 2,5 deciliter yoghurt
Laat de rijst een kwartiertje weken in koud water en laat dan uitlekken. 
Verwijder de buitenste velletjes van de bol knoflook, maar laat de bol heel. 
Verhit de olie in een gietijzeren braadpan met een goedsluitend deksel en fruit hierin de uien een paar minuten tot ze beginnen te kleuren. Voeg de gember en de wortel toe en bak nog een paar minuten. Voeg de baharat en een beetje zout toe. Schep de uitgelekte rijst door de wortel en schep alles even goed door. Schep ook de kikkererwten erdoor. Giet de bouillon erbij en stop de knoflookbol in het middel van de rijst. Breng weer aan de kook. Doe een goed sluitend deksel op de pan (wikkel eventueel in een theedoek) en draai het vuur laag. Laat de rijst in 20 minuten gaar koken zonder te roeren of het deksel van de pan te halen. Controleer of de rijst gaar is en laat nog 10 minuten rusten van het vuur af. 
Smelt de boter in een koekenpan en bak de uiringen en wortelrasp lichtbruin en een tikje krokant. Bestrooi met de suiker en laat nog even karamelliseren. 
Vis de knoflookbol uit de rijst. Giet in het gat de yoghurt en bestrooi met de gekaramelliseerde ui en wortel. Knijp de knoflooktenen op je bord over de rijst uit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen