zaterdag 29 augustus 2015

Afghaanse korianderdip

Een heerlijke dip om op je stokbroodje bij de bbq te smeren. Dan moet je natuurlijk niet tot de korianderhaters behoren. Wat koriander betreft, zijn de meningen niet snel neutraal. Of je vindt het heel erg vies, of je gebruikt het het liefst overal in. Tot welk kamp behoor jij?
Overigens is er wel bekering mogelijk. Ik schreef het wel eens eerder dat ik koriander naar zeep vond smaken. Nu gaat er toch wel een bosje per week doorheen. De mensen van de Turkse supermarkt weten het precies als ik binnenkom: een bosje munt, een bosje koriander en een bosje peterselie. En dat mag bij elkaar in een zakje. Veel Marokkanen willen blijkbaar de munt apart omdat anders hun thee naar koriander smaakt. 


Korianderdip


 • 50 gram hazelnoten
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 bosje koriander
 • 1 pittige groene peper
 • 1 theelepel zout
 • 50 gram rozijnen
 • 50 milliliter witte wijnazijn
Doe de hazelnoten in de kom van een kleine keukenmachine en maal grof. Pers de knoflook erboven uit. 
Was de koriander, droog en hak de onderste 3-5 centimeter van de stelen en doe die weg. Hak de rest grof en doe in de keukenmachine. 
Was de peper, halveer en verwijder de pitjes. Hak in stukjes en doe ook in de keukenmachine. 
Doe ook de rozijnen, het zout en de azijn erbij. Draai alles tot een nog iets grove puree. Doe over in een schone jampot en bewaar in de koelkast. Daar blijft het wel een weekje goed. 


(deze dip is losjes gebaseerd op een recept voor Afghaanse korianderchutney uit Veggiestan van Sally Butcher)

2 opmerkingen:

 1. Ik bewaar hem even. Deze deed me denken aan de Georgische garo. Ook erg lekker.(http://eerstkoken.blogspot.nl/2013/07/garo-georgische-walnoot-knoflooksaus.html)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Antoinette, die dip van jou klinkt ook goed. Doet me weer denken aan het georgisch feestmaal in Feest van Nigella, wat ik altijd nog een keer wil koken.

   Verwijderen